Меню Затваряне

Ученическа изложба за Въведение Богородично

Д-р Николинка Климукова

За втора поредна година на 21 ноември се открива изложбата „Въведение в храма на изкуството“ на учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография по случай големия православен празник Въведение Богородично в храма– Деня на православното сeмейство и християнската младеж.

Заглавието на творческата проява е вдъхновено от важното библейско събитие, когато тригодишната св. Богороица е заведана в църквата и посветена на Бога. Тя сама изкачва високите стълби на йерусалимския храм и в последствие се отдава на учене на Свещеното Писание, духовно усъвършестване и възрастване, както и на ръкоделие.

Галерия „Арт Муза“ в София отново е домакин на събитието и дава поле за изява на възпитаниците на НПГПФ, предствящи тук малка част от най-добрите свои рисунки и картини. Те за първи път са въведени в галерийното пространство, техните творби са изведени от учебната среда и превърнати в произведение на изкуството. Сложени в рамка на стената в галерията, те са погледнати от друга дистанция.

Настоящата експозиция цели подкрепа и творческо стимулиране на таланта на младите хора. Избрали Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, те намират нова благодатна среда, наподобавяща едно ново смейство в лицето на своите учители, съученици и ръководството на училището. Тук те прекарват значителна част от ежедневието си и овладяват множество науки: общообразователни и специални.

Повече от 20 години учениците изучават предмета „Религия“ и получават най-общи познания за православието и вярата в Бога, както и информация за други вероизповедания. В училището вече трета година има своебразен параклис с две икони и старинен дърворезбен кръст, дарени от предстоятеля на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ иконом Стилян Табаков. Там е сложена и една икона на Божията майка рисувана от осмокласничката Виктория Николова и нейната майка. Така вярата, изкуството и образованието вървят ръка за ръка.

Експозицията в галерия „Арт Муза“ ще покаже представителни творби на учениците от 8 до 11 клас, сътворени в часовете по рисуване и живопис с учители Николинка Климукова и Милена Станков. Виждаме процесите на овладяване на натурата от предметния свят до най-трудния обект – човешкият образ, създаден по „образ и подобие Божие“ (Бит 1:26). Тинейджърите с интерес рисуват – както заобикалящия ги свят и красотата на природата, храмовете, посветени на Божията възхвала, предметите, създадени от човека – така и винаги търсят своето място в този свят. Особен интерес проявяват към собствения си образ и сложен духовен живот и го изобразяват в интересни портрети. Търсят и своето място и роля в семейството си и показват любовта, създадена и поддържана в него, подобно на света Богородица – великата закрилница на децата, семейството и молителка пред Бога за нас.

Изложбата може да се разглежда до 15.12.2023 г. в София на ул. „11 август“ № 23 на ъгъла с ул. „Искър“ № 43.

Posted in Изкуство, Култура

Вижте още: