Меню Затваряне

Фестивал за православен филм “Byzanfest 2020”

Изданието за 2020 г. на Byzanfest, първият филмов фестивал в историята, организиран изключително онлайн, ще се проведе между 23 октомври и 8 ноември. Фестивалът включва изключително филми, направени от режисьори, които са православни християни и има две основни секции: късометражни и игрални филми.

Тазгодишните теми са изолация по време на пандемията на COVID-19, монашески живот, психично здраве, култура, помирение след войната, климатични промени и престъпления срещу човечеството.

Филмите, които се състезават на фестивала, идват от Румъния, Гърция, САЩ, Франция, Ливан, Австралия, Сърбия, Русия, Ямайка и Нова Зеландия.

Късометражните филми могат да бъдат гледани безплатно в Youtube канала на фестивала.

Игралните филми могат да се гледат срещу заплащане на канала Vimeo на Byzanfest, само по време на фестивала.

Румънски и международни документални филми

На фестивала има два късометражни филма от Румъния: „500” – психологическа драма, режисирана от Богдан Албу и „Търсене на щастие”, режисиран от Дину Кристиан, за живота в сиропиталище, създадено във Валеа Плопулуи от отец Николае Танасе. Страницата на отец Николае и неговата дейност в сиропиталището можете да разгледате тук.

Друг късометражен филм в конкурса е „Православието в сенките на комунизма“, режисиран от Андрей Русо (Канада).

Дългометражният раздел включва документална поредица за кризата с бременността: „В името на избора“ (САЩ) представя истории за жени, принудени да абортират против волята си – поради техните обстоятелства или дори от хората около тях.

„Наука и православие по света“ (Гърция) е номинирана за най-добър документален филм на фестивала. Филмът е за приноса на Православието за диалога между науката и вярата.

„Лицето на Бог“ (САЩ), относно възгледа на Православната църква за изменението на климата, е номиниран за най-добър документален филм и най-добър режисьор. Режисьор е отец Kaleeg Hainsworth, православен свещеник от Канада.

Фестивалът има за цел да популяризира красотата на православието пред света.

Byzanfest е инициатива на Transfigure Media, организация, координирана от Крис Влахонасиос, православен християнин от Мелбърн, Австралия.

Той избира и името на фестивала, за да почете наследството на Византийската империя, най-дългата империя в историята, продължила повече от хилядолетие. “Това беше място на голяма мъдрост, изкуство и вяра“ – казва организаторът. Повече подробности за наградите и журито можете да намерите на уеб страницата на фестивала.

По материали от Orthodox Thimes

Posted in Култура, Новини, Новини от света, Театър, кино, телевизия

Вижте още: