Меню Затваряне

Филарет се опитва да обедини гръцките старокалендарци под своя „омофор”

Филарет, бивш митрополит на Киев, а сега ръководител на несъществуващата вече „Киевска патриаршия”, се опитва да събере всички старокалендарци под своя „омофор”.

УПЦ-КП на Филарет в момента е малка юрисдикция, обединяваща около 30 енории в Украйна, Русия, Германия и САЩ, а епископатът ѝ наброява 10 души.1След Обединителния събор през декември 2018 г., така наречената „Киевска патриаршия“ престана да действа, тъй като се сля с Православната църква на Украйна, която току-що беше създадена след предоставянето на Томос за автокефалия от Вселенския патриарх Вартоломей. Въпреки факта, че прекратяването на съществуването на „Киевската патриаршия“ беше решено от Филарет, той по-късно се опита да отмени това решение. През май 2019 г. Министерството на културата на Украйна обяви, че „Киевската патриаршия“ официално не съществува, но на 8 ноември 2020 г. Филарет подаде жалба срещу украинските власти до Европейския съд по правата на човека за този акт (бел. ред.).

В средата на октомври, т.г. Филарет съслужи с „митрополита на Егина и Порос” Авксентий (Маринис), който е бивш предстоятел на GOX (Genuine Orthodox Christians) или ИПЦ (Истински православни християни) и така влезе в общение със старокалендарците в Гърция (тук). Един от тях се е срещнал с Филарет в Киев миналия уикенд и не е изключено този гръцки старокалендарец да се „включи” в събранието на „Светия Синод на Киевската патриаршия” в средата на декември, съобщава Orthodox Times от свои източници в Украйна.

В същото време Православна църква в Украйна (ПЦУ) и Киевският митрополит Епифаний са силно обезпокоени от поведението на Филарет. Постепенно от възрастен духовник, на когото всичко му беше простено поради възрастта и приноса му към създаването на ПЦУ, Филарет започва да създава проблеми с Гръцката църква заради тези свои действия.

Източниците на Orthodox Times подчертават, че преди няколко месеца представители на Московската патриаршия също са проявили силен интерес към гръцките старокалендарци, но не уточняват дали са свързани с действията на Филарет.

  • 1
    След Обединителния събор през декември 2018 г., така наречената „Киевска патриаршия“ престана да действа, тъй като се сля с Православната църква на Украйна, която току-що беше създадена след предоставянето на Томос за автокефалия от Вселенския патриарх Вартоломей. Въпреки факта, че прекратяването на съществуването на „Киевската патриаршия“ беше решено от Филарет, той по-късно се опита да отмени това решение. През май 2019 г. Министерството на културата на Украйна обяви, че „Киевската патриаршия“ официално не съществува, но на 8 ноември 2020 г. Филарет подаде жалба срещу украинските власти до Европейския съд по правата на човека за този акт (бел. ред.).
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: