Меню Затваряне

Фондация “Дякония и мисия” и нейните дейности през 2020 година

Фондация „Дякония и мисия“ е неправителствена организация, основана през 2016 г., развиваща социална и просветна дайност. Основни цели са укрепване на православната благотворителност и дякония (социалната дейност на Църквата) и православна просвета. Фондацията работи за установяване на връзки между академичните среди и църковните енории.

За постигане на целите си фондацията реализира образователни, социални, културни и изследователски проекти; осъществява благотворителни инициативи; организира, подкрепя и осигурява логистична подкрепа на научни и изследователски форуми на национално и международно ниво.

„Дякония и мисия“ подкрепя и финансира Православния център „Проф. Тотю Коев“ към Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Изпълнителен директор е гл. ас. д-р Стефка Кънчева, а на страниците на сайта можете да се запознаете и с екипа на фондацията.

В края на януари 2021 година “Дякония и мисия” публикува годишния отчет на своите дейности. Поместваме целия текст в Християнство бг, в чиито екип е и доброволецът към фондацията, Ани Вълева.

Дякония сред възрастни хора

Дяконията сред възрастни хора е сред приоритетите на Фондацията. Въпреки създалата се сложна обстановка в резултат на пандемията, се опитахме да продължим, доколкото е възможно, работата с възрастните хора.

 • През януари и февруари 2020 г. осъществявахме станалите вече традиционни петъчни посещения в Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. След въвеждането на противоепидемичната обстановка, достъпът до Дома беше ограничен, съобразно изискванията на здравните власти.
 • На 15 февруари 2020 г. осъществихме и първото си поклонническо пътуване до Ловеч и Тетевен, в което 9 човека от Дома за стари хора пътуваха безплатно.
 • След обявяването на извънредното положение и въвеждането на ограничения за достъп до социалните институции от резидентен тип, обявихме начинанието си „Обади ми се! Ще преминем заедно през това!“. Трима доброволци предоставиха телефоните си и възрастните хора имаха възможност да се обаждат, когато имат нужда да поговорят или споделят. Кампанията продължава и до днес.
 • В началото на лятото, предвид ограниченията, срещите ни бяха при оградата на Дома.
 • През март 2020 г. започнаха и посещенията ни в Дневния център за стари хора в кв. Бузлуджа във Велико Търново. Поради постепенно наложените ограничения за събиране на хора, особено на възрастни, срещите ни бяха няколко с презентации и филми, посветени на Православната вяра. Потребители на Дневния център участваха в поклоннически пътувания с 50% намаление на таксата.

Благотворителни базари, кампании и други инициативи, в помощ на нуждаещи се

 • Още в началото на 2020 г. обявихме и продължение на начинанието „Доброто не е кампанийно!“. Целта е без да се организират кампании да се набират постоянно трайни хранителни продукти за хора изпаднали в нужда. Поради ограниченията за достъп до Православния център, даренията се събират в храма „Св. Възкресение Христово“ във Велико Търново и се разпределят сред нуждаещи се.
 • На 24 май 2020 г. пред храма „Възкресение Христово“ във Велико Търново беше организиран благотворителен базар с изделия от кампанията „От сърце – за протегнати ръце“.
 • През май месец, в отговор на призива на отец Иван от Нови хан за храни, перилни и почистващи препарати, организирахме спешна акция в помощ на приюта. Продуктите отново се събираха в храм „Възкресение Христово“ и бяха доставени в Дома за сираци на 3 юни 2020 г.
 • През юни децата от Неделното училище при храм „Св. Троица“ в Стара Загора се включиха в инициативата ни, изработиха и дариха картички и разделители за книги.
 • Преди Рождество Христово отново организирахме благотворителен базар, но поради действащите ограничения се наложи да бъде онлайн.
 • През годината фондация „Дякония и мисия“ указа индивидуална помощ на четирима човека – с храни, средства от първа необходимост, парични средства, закупуване на дърва за огрев на нуждаещо се семейство, заплащане на PCR-тест на възрастен човек и др.
 • Спомогнахме и за осъществяване на дарения от наши доброволци и симпатизанти. Дарен беше монитор за нуждите на Клуба на инвалида и пенсионера в гр. Килифарево и лаптоп за Дома за стари хора във Велико Търново.
 • В края на 2020 г. за втори път създадохме благотворителен календар „Пътуване в радостта“ 2021. Календарът представя мигове от поклонническите пътувания, организирани от фондация „Дякония и мисия“, а средствата от продажбата му са в подкрепа на благотворителната ни дейност и програмата „Пътувания“, чрез която осигуряваме възможност на възрастни хора да участват безплатно или с намаление в поклоннически пътувания. Повече от 20 снимки участваха в конкурса, а чрез гласуване във Facebook страницата на Фондацията бяха избрани тринадесет снимки, които украсиха страниците на календара и ще отмерят дните на новата 2021 г. Благодарим на всички, които изпратиха снимки за конкурса „Да създадем заедно календар „Пътуване в радостта“ и на всички, които гласуваха! В календара са включени снимки на Ани Вълева, Полина Йорданова, Роза-Мария Гвоздиева, Милена Александрова, Пепа Лунгарова, Андреяна Дойкин, Дамян Русенов, Стефка Дафинова, Симона Смирнова и Валентин Ангелов. Дизайнът е на Диана Николова, координатор във фондация „Дякония и мисия“, а печатът – на „Колор Марк“ ЕООД. За съжаление усложнената епидемична обстановка не позволи добро разпространение на календара
 • През изминалата година, предвид настъпилата епидамия имахме само две посещения в Затворническото общежитие от открит тип във Велико Търново. През януари и февруари 2020 г. йеромонах Йоаким (Александров) и доброволци посетиха затворническия параклис.
 • Поради усложнената епидемична обстановка и наложените забрани, през изминалата година не успяхме да продължим сътрудничеството си с Клуба на пенсионера и инвалида в гр. Килифарево и в с. Леденик – сътрудничество, чието начало поставихме през 2019 г.

Поклоннически пътувания

През януари 2020 г. бяха обявени над 15 програми за поклоннически пътувания. Настъпилата пандемия и наложените забрани за пътуване доведоха до отменянето на повечето от тях.

Въпреки сложната ситуация, през 2020 г. успяхме да реализираме 5 еднодневни пътувания и едно двудневно поклонническо пътуване. Благодарение на дарения бяха осигурени 56 безплатни или с 50% намаление места за възрастни хора. През февруари 2020 г. посетихме Ловеч и Тетевенския манастир „Св. Илия“, а 9 човека от Дома за стари хора споделиха пътуването безплатно с нас. Първото ни пътуване след наложените през пролетта ограничения беше до Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“, а с нас за първи път бяха и потребители на Дневния център за стари хора в кв. „Бузлуджа“ във Велико Търново. В началото на юли се отправихме към Драгалевския, Германския и Горнолозенския манастир край София. На 18 и 19 юли 2020 г. посетихме отново Чинтуловския манастир, насладихме се на природата на Карандила, срещнахме се с нашите приятели от енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в Сливен. В деня на св. пророк Илия посетихме Плаковския и Къпиновския манастир. През октомври се отправихме към старата столица Преслав и Патлейнския манастир. Макар и само няколко, пътуванията ни донесоха радост, особено за възрастните ни спътници – най-застрашената и изолирана група по време на настъпилата пандемия.

Продължи и сътрудничеството между фондация „Дякония и мисия“ и поклонническия поход „Светият път“.

Международен младежки лагер

Още в началото на 2020 г. с голяма радост и ентусиазъм започнахме подготовката на Третия международен младежки лагер. Очаквахме участници от Молдова, Македония и България. Усложнената обстановка и постоянните промени относно изискванията за влизане в България, както и поради грижа за живота и здравето на участниците, в началото на август 2020 г. бяхме принудени да отменим лагера.

Лятно докторантско училище

За пета година от 30 юни до 2 юли 2020 г. в Троянския манастир „Св. Успение Богородично“ се проведе лятно докторантско училище, организирано от Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет и фондация „Дякония и мисия“, с благословението и подкрепата на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. Десет докторанти от Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в продължение на три дни имаха теоретически и практически занимания, водени от доц. д-р Свилен Тутеков и гл. ас. д-р Стефка Кънчева.

Първия ден беше посветен на лекции, свързани с теоретичните параметри на дисертационното изследване, аргументативни стратегии, език и стил на научното изследване, вторият ден обучението продължи с лекции, посветени на технологията на академичното писане и презентационни умения. Третия ден на докторантското училище участниците на практика показаха наученото, чрез изпълнение и представяне на практически задачи.

Tutor (академичен наставник)

Студентите имаха достъп до Православния център само няколко месеца, но програмата „Академичен наставник“ и през тази година може да се определи като много успешна. Академичният наставник подкрепя и напътства студента в неговото обучение. Осигурява връзката между теоретичното обучение и практическото прилагане на наученото. Във времето на ограничения, консултациите се извършваха чрез електронна поща и други онлайн-базирани платформи. На 18 декември 2020 г. и 16 януари 2021 г. бяха организирани и две онлайн-обучения чрез платформата ZOOM,  посветени на основни насоки на работа с MS Word, на начина на цитиране и изготвяне на литература. За изминалата година 32 студенти са участвали в програмата за академично наставничество общо 277 часа консултации.

Семинар за учители в неделни и църковни училища

Фондация „Дякония и мисия“ организира двудневен онлайн семинар за учители в неделни и църковни училища, който се проведе на 12 и 13 декември 2020 г. Обучението беше ориентирано към всички, които желаят да подпомогнат дейността на енориите си с работата с деца и младежи, както и за практикуващите учители в неделни и църковни училища. Целта на семинара бе да предложи теоретични знания и практически насоки за преподаването на вероучение в църковните училища и да подпомогне работата на учителите в тях. Темите на курса бяха обединени около богослужебния подход при изучаването на Свещеното Писание и основните въпроси на православната догматика и етика, което има ключова роля в църковната катехизация. Участниците бяха запознати с начина, по който Църквата тълкува Свещеното Писание чрез богослужебните текстове, догматическото и нравственото си учение. Втория ден от семинара беше посветен на споделяне на добри практики и методически насоки. Лектори по време на обучението бяха доц. д-р Свилен Тутеков, гл. ас. д-р Стефка Кънчева и Илиана Димова.

Други образователни инициативи

 • През изминалата година продължи ползотворното ни сътрудничество с енорията на храм „Възкресение Христово“ във Велико Търново. Две лекции бяха посветени на Свещеното Писание в богослужението за Сретение Господне и Рождество Богородично с лектор д.р Стефка Кънчева.
 • Инициативата ни „Четем заедно…“, която започна през 2018 през настоящата година имаше само едно издание, посветени но „Три ябълки паднаха от небето“ на Арменската писателка Нарине Абгарян. За първи път домакин на събитието беше кафе-книжарница „Страница 394“ във Велико Търново. На 22 март 2020 г. приключи анкетата, с която беше избрана книгата, на която ще е посветено осмото издание на „Четем заедно…“. С 57,1% допитването спечели „Диамант, голям колкото „Риц“ на Ф. Скот Фицджералд. В анкетата бяха предложени за гласуване и произведения на Ърнест Хемингуей, Дж. Селинджър, Джон Стайнбек и Фредерик Бекман. За съжаление наложените ограничения не ни позволиха да проведем „Четем заедно…“ – 8, и така срещата ни, посветена на „Три ябълки паднаха от небето“ остана първа и единствена за изминалата година.
 • Продължи ползотворното сътрудничество със сдружение „ТЕОСИС“ (гр. Русе). Д-р Стефка Кънчева участва като лектор по време на Младежкия православен лагер, организиран от сдружението през юли 2020 г. в Троянския манастир „Св. Успение Богородично“.
 • Ученици от ПГТ „Васил Берон“, бъдещи екскурзоводи, заедно с техния класен ръководител Снежана Стефанова, гостуваха в Православния център „Проф. Тотю Коев“ на 19 октомври 2020 г. – денят, в който се чества паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. Презентация за устройството на православния храм беше представена от Диана Николова – координатор във фондация „Дякония и мисия“ и докторант в катедра „Библейско и систематическо богословие“ при Православния богословски факултет на ВТУ. След това, заедно с гл. ас. д-р Стефка Кънчева – преподавател в ПБФ и класния си ръководител, учениците посетиха храм „Св. Троица“ в кв. „Света гора“ и на място се запознаха с частите на православния храм и иконостаса.

Медиите за нас

Изказваме огромна благодарност на всички регионални и национални медии, които оповестяваха и подкрепяха нашите инициативи през 2020 г. и ни помагаха да изградим доверие и да привлечем повече доброволци в името на доброто!

Фондация „Дякония и мисия“ с телефонни линии за хората от дома за възрастни.

Фондация „Дякония и мисия” с телефонни линии за приятелите си от дома за възрастни

На 24 май Фондация „Дякония и мисия“ с благотворителен базар

Благотворителна инициатива във Велико Търново

Фондация „Дякония и мисия“ с благотворителен базар в помощ на самотни възрастни хора

Благотворителен базар на фондация “Дякония и мисия” събра средства, за да подкрепи възрастни хора

Ани – доброволец в кампанията „Обади ми се. Ще преминем заедно през това“

Ако желаете да подпомогнете финансово дейността ни, можете да дарите средства по следната банкова сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за… (моля уточнете дарителската си воля).

Изказваме искрена благодарност на нашите партньори, дарители и приятели, на енорийските свещеници и енориите, които подкрепиха нашата дейност! И най-вече на всички доброволци от кампанията „Заедно творим добро“, отделили време и сили, за да дарят радост и надежда, въпреки тежкото изпитание!

Източник: Фондация “Дякония и мисия”

Posted in Дякония и мисия

Вижте още: