Меню Затваряне

„Дякония и мисия“ ще проведе онлайн среща с „Майчина грижа“ – Габрово

Фондация „Дякония и мисия“ организира на 26 май от 18 ч. онлайн среща от поредицата „Забравените добротворци“, посветена на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ (гр. Габрово).

Преди 153 г., на Преображение Господне, по инициатива на главния учител в Габровското училище – Димитър Енчев, се поставя началото на женско благотворително дружество „Майчина грижа“. Учителки и будни гражданки се включват в инициативата, скоро членуващите жени достигат 170. Дружеството поема управлението и грижите за създадения девически пансион и издръжката на три бедни момичета, сред тях е и Тота Венкова – бъдещата първа лекарка в България. Грижа за сирачетата от опожарените близки села след Априлското въстание, за сираците от Руско-турската война (1877-1878), за ранени и болни войници по време на Балканската война.

Откриват се неделно училище за неграмотни и полуграмотни жени и момичета, стопанско училище, безплатни ученически трапезарии (в които се хранят 40 бедни деца). През 1903 г. жените, които членуват в дружеството вече са над 320. Това е само малка част от историята на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“.

За подобни инициативи говорим обикновено в минало време. Но не и в този случай!

На 17 ноември 1992 година жени от габровското общество и бивши членове на дружеството подписват Учредителен протокол за възстановяване на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. Днес ЖБД „Майчина грижа“ съществува, развива активна дейност и взема участие в различни обществени дейности. Подпомага  лица в неравностойно социално положение, подпомага даровити деца, създава обстановка за културно и духовно общуване.

За миналото, настоящето и бъдещето ще бъде срещата ни в онлайн поредицата „Забравените добротворци“ на 26 май 2022 г. (четвъртък) от 18 ч. Събитието ще се проведе чрез платформата ZOOM, а наш гост ще бъде Стефка Василева – председател на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“.

Очакваме Ви на срещата, посветена на дружество, което обединява повече от 150 г. хората чрез една мисъл:

СЪБРАЛИ СМЕ СЕ ДА ТВОРИМ ДОБРО!

Линк за присъединяване към събитието в ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/88569580572?pwd=YmZaYXdET1BWREdwZldjTnl4S0ZaUT09

Meeting ID: 885 6958 0572

Passcode: 701711

————

Източник: Дякония и мисия

Posted in Дякония и мисия, Новини, Новини от страната

Вижте още: