Меню Затваряне

Фондация „Комунитас“ представя книжно издание на „Професорско каре“

В началото на новия книжен сезон фондация „Комунитас“ представя книжно издание на „Професорско каре“ с учаситето на професорите Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев.

Сборникът включва 29 теми под редакцията на Димитрина Чернева с предговор на Тони Николов.

Художественото оформление е на Надежда Олег Ляхова.

„Около една маса са събрани четирима съсредоточени мъже. Един от тях оповестява темата на предстоящия разговор, с което поставя началото на плодотворна дискусия. Следват гледните точки на четирима професори – Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев – любимци на поколения студенти, изтъкнати университетски преподаватели, известни не само с книгите си, но и с публичните си изяви. Участниците в този диалог като по конец строят аргументите си и блестящо спорят пред камерата – нагледен пример как може и трябва да се води днес философска дискусия. Непредубедено, нито само заради отстояването на своето мнение, което на всяка цена да се наложи на другия, а от съпричастност към истината, която се търси в спора, доколкото “да бъдеш – означава да общуваш диалогично” (Михаил Бахтин).

„Убеден съм, че книжната версия на „Професорско каре“ е обречена на читателски успех… заради уникалната способност на четиримата автори да тъкат нишките на философския диалог в рамките на онази битийна „среща“, от която по думите на Мартин Бубер започва „истинския човешки живот, израстването на човечеството в нас“, пише Тони Николов на страницата на „Комунитас“, представяйки новата книга.

Едни от темите, които засяга професорското каре са „Социалната мимикрия“, „Европа и нациите“, „Теодицеята“, „Радостта“, „Еросът“, „Болката“ и „Истината“.

Книгата може да бъде закупена от издателството или онлайн книжарниците в интернет.

————-

Фондация „Комунитас“

Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: