Меню Затваряне

“Фондация на Атон в Америка” споделя за усилията си в подкрепа на Света гора

Въпреки пандемията и последвалите сътресения по света, “Фондация на Атон в Америка” (Mount Athos Foundation of America – MAFA) споделя за усилията си в подкрепа на Света гора Атон в своя последен бюлетин.

Когато настъпи кризата с COVID-19, ръководството на фондацията споделя, че е успяло да реагира бързо благодарение на многото дарения, получени през изминалата година.  Фондацията незабавно се свързва с д-р Майкъл Кристакис, основател на SAMM  (Supporters of Athonite and Monastic Medicine„Поддръжници на атонитската и монашеската медицина“ ), за да разберат как организацията може да помогне. Когато д-р Кристакис ги информира, че новият здравен център на Атон в Карея се нуждае от диагностично оборудване и консумативи, пулсови оксиометри и болнични материали, необходими за изследване на COVID, фондацията незабавно предоставя средства за закупуване на необходимото и за подготовката на здравниите нужди на монасите за пандемията.

На 9 декември, Orthodox Times съобщава, че седем монаси са били лекувани в болница след поставяне на диагнозата, един монах е починал, а няколко други са били под наблюдение с пулсови оксиметри в здравния център в Карея. MAFA ги предоставя центъра, а оттам биват разпределени в манастирите, за нуждите на монасите. Както се посочва в бюлетина: „Това е точно този вид бърза реакция при извънредни ситуации, която беше предвидена при създаването на “Фондация на Атон в Америка”, и е отличен пример за това защо в първата си кампания за набиране на средства тази година те включиха сред опциите за дарения и дарителски фонд за посрещане на спешни нужди”.

Фондацията споделя, че вече е започнала работа, за да предостави на Светогорския манастир „Симонопетра“ безвъзмездна помощ от 10 125 долара по проекта за рехабилитация на пешеходни пътеки, когато буря е разрушила пътищата на Атон. Бурята беше широко отразена в пресата, причини големи разрушения и сериозни щети на пътищата за автомобили и свързаните с тях пешеходни пътеки на много от манастирите, включително и „Симонопетра“, затова фондацията отпуска средства по фонда на манастира, за да може компанията за управление на околната среда на „Homeotech“ (Homeotech Environmental Management Company) в Солун да извърши планирането и проектирането на ремонтите и подобренията. Фондацията заявява, че ще предоставя навременна спешна помощ, тъй като на Атон е нараснала честотата на силните бури и горски пожари през последните години.

Както се съобщава в първия бюлетин на “Фондация на Атон в Америка” за 2020 г., цитиран от The National Herald , продължава и работата в Светогорския манастир „Григориат“, частично финансирана с безвъзмездна помощ от фондацията за ремонти и възстановяване след пожара, който унищожи електромеханичното им съоръжение преди година.

Благодарение на многото щедри дарения от свои поддръжници, фондацията е успяла през 2020 г. да направи своя скромен принос и да финансира реконструкцията на историческата келия „Достойно ест“ на Света гора – Атон.

Ето и благодарствения адрес на светогорските отци за предоставената помощ:

Скъпи приятели на планината Атон,

В тези празнични дни бихме искали да благодарим на всички вас, че ги направихте още по-хубави! Къщата на работниците най-накрая ще бъде напълно готова за това Рождество. Какъв по-добър рождественски подарък от този? Всички сме развълнувани да се преместим там, но най-вече, защото в нашите очи, този почти невъзможен проект е към своя край. Първоначално беше извън нашето въображение, но с Божията благодат и вашия безценен принос и помощ най-накрая стигаме до края. От сърце желаем на всички благословено Рождество Христово. Нека новата 2021 г. дари на вас, нашите приятели и на целия свят „съвършената Божия любов“, която „прогонва страха“. С любов в Христа,

Отците от келията „Достойно ест“

Работата в келията „Достойно ест“, началото на ремонтите на основната сграда, където се помещават монасите остава за следващата година. Повече информация за нейната история и известния химн, на който е именувана, е достъпна онлайн (тук), а проектът на “Приятели на Света гора” можете да видите на техния на уебсайт.

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: