Меню Затваряне

Хиляди германци напускат църквите заради данък

Хората в Германия се отказват от християнството, защото са обложени с данъци за принадлежност към някое от основните вероизповедания, пише Евангелски вестник, цитирайки Premier Christian News.

Очаква се християните, включително покръстените в ранна възраст, които вече не изповядват вярата, както и евреите, да плащат задължителен допълнителен данък, който ще е между осем и девет процента от заплатата им. Някои дори плащат до 45 процента от данъка си върху доходите направо на църквата.

Плащането се нарича „данък поклонение“ или „църковен данък“ и средствата отиват към религиозните институции, в които хората са били регистрирани в младостта си. За да избегнат плащането на данъка, хиляди напускат църквата и вече не се определят като християни. 

Около 70 процента от приходите на църквите идват от въпросния данък. Смята се, че католическите и протестантските църкви в Германия са получили 12 милиарда евро през 2020 г., но броят на хората, които напускат вярата, е огромен. 

Над половин милион германци напуснаха църквата през 2019 г., като една трета от вярващите, според доклад за 2021 г., обмислят да напуснат църквата заради таксите. Някои религиозни групи обаче са освободени от данъка, сред тях са православните християни, будистите и мюсюлманите. Подобни процеси се наблюдават в Австрия, Дания и Италия. 

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: