Меню Затваряне

Хиротония на Браницки епископ Пахомий

Българската православна църква има нов епископ, чиято хиротония беше извършена на празника на св. Йоан Рилски, 19 октомври, в Рилската св. обител.

За трети път в историята на Рилския манастир се извършва епископска хиротония. По решение на Св. Синод на БПЦ архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” бе възведен в епископски сан, с титлата „Браницки”.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със синодалните архиереи: Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, архим. Васиан Змеев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП “Св. Николай Мирликийски”, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица“, братството на манастира, монаси и свещеници от страната, както и дякони, водени от протодякон Иван Петков.

След ръкоположението Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

В края на св. Литургия митрополит Йоан връчи на новия епископ жезъл и прочете приветственото слово на Светейшия Български патриарх Неофит, в което се казва: „Вярваме, че смирението и послушанието, които Ви отличаваха до днес, ще бъдат и занапред Ваши постоянни спътници във високоотговорното епископско служение; че и занапред Вие все така няма да щадите силите и талантите си, за да давате на светата ни Църква най-доброто от онова, което е у Вас – което Всещедрият Бог Ви е дарувал и което сте доусъвършенствали – със собствени усилия и духовен труд. Продължавайте да бъдете все така достоен за името и традициите на поверената Ви Софийска духовна семинария, за да може под Вашите всеотдайни грижи и с усилията на ръководения от Вас състав от преподаватели и възпитатели нейният възход все така да продължава и тя още повече да се утвърждава като авторитетно, уважавано и желано училище на Православната ни църква… Бъдете верен на обещанията, които дадохте при епископската си хиротония. Послушанието към Българския патриарх и Светия Синод не пренебрегвайте, а повикан от тях, всякога с радост и с добро сърце изпълнявайте онова, което те ви възложат”, казва в словото си патриарх Неофит (Цялото слово на Светейшия патриарх може да прочетете тук).

***

Биография на Браницкия епископ Пахомий

Браницкият епископ Пахомий (Петър) Лозанов Лозанов е роден на 25. 04. 1978 г. в гр. София. Завършва паралелния курс на Софийската Духовна Семинария през 2000 г. През Петровия пост на 2002 г. е постриган за монах в Дивотинския манастир Св. Троица от Софийския викарий Знеполския епископ Николай (по настоящем Пловдивски митрополит), като под мантия е воден от духовния си старец архимандрит Венедикт, проигумен на Зографската св. Обител. През същата година е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от епископ Николай. През 2004 г. е официално назначен за игумен на Дивотинския манастир, в който събира монашеско братство. В периода на неговото игуменство в манастира се възражда духовният живот, освещават се два параклиса – на Св. Анна и обновения на Св. Седемдесет апостоли, извършени са укрепителни и реставрационни дейности в централния храм св. Троица, както и ремонти на манастирските здания. През 2010 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет. На 9 март 2015 г. е възведен в архимандритско достойнство от тогавашния Софийски викарий Браницкия епископ Григорий (по настоящем Врачански митрополит). С решение на Светия Синод от 12.06. 2017 г. е назначен за ректор на Софийската Духовна Семинария Св. Йоан Рилски. На 20.09.2021 г. е избран и наречен за Браницки епископ.

Източник: Сайт на БПЦ-БП

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: