Меню Затваряне

Хиротония на Главиницкия епископ Макарий в Троянския манастир

На 26 юни 2022 г., Неделя на всички български светци, в съборния храм на Троянския ставропигиален манастир беше извършена архиерейската хиротония на архим. Макарий (Чакъров) за Главиницки епископ.

Празничната св. литургия беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай и Доростолския митрополит Яков, с Техни Преосвещенства епископът на Бистрица Бенедикт, викарий на митрополит на Клуж от Румънска патриаршия, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири, Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, гости от поместни православни църкви – Румънска патриаршия, Атинска архиепископия и други.

В началото на богослужението нареченият за епископ архим. Макарий, воден от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и протодякон Иван Петков, застана пред архиереите и след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква и да спазва Устава на БПЦ-БП. В края на богослужението Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум се обърна с приветствено слово към новоръкоположеният Главиницки епископ Макарий, който от своя страна също произнесе слово-отговор към митрополит Наум. Ловчанският митрополит Гавриил прочете приветствие патриарх Неофит. За всички беше възгласено многолетствие, след което духовниците и християните имаха възможност да поздравят еп. Макарий, пожелавайки му здраве и успех в епископското служение.

Публикуваме приветствените слова на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и Слово-отговор на Негово Преосвещенство епископ Макарий.

Приветствено слово на Негово Светейшество патриарх Неофит:

Ваше Преосвещенство, обични в Господа владико Макарий,

С много радост и отеческа обич в Христа нашия Господ приветстваме ръкоположението Ви за епископ на светата ни Църква. Днешният ден е празничен и тържествен не само лично за Вас, но и за цялата ни църковна общност, защото във Ваше лице придобиваме още един благодатен и достоен пастир на повереното ни от Бога Негово словесно стадо. Вярваме, че архиерейското Ви служение ще бъде богоблагословено и Вие ще оправдаете гласуваното Ви от Христа, от Свещеноначалието и от Божия народ доверие. Основание за тази надежда ни дава досегашният Ви път като монах и като клирик на Православната ни църква, възрастването Ви в иноческите добродетели и в дълбините на православното богословие. Като част от братството на Рилската света обител в достохвално послушание и всеотдайна любов към Бога и Неговата света Църква Вие прославихте името на нейния основател – Рилския светец и чудотворец Йоан, комуто се стараехте да подражавате във всичко. Нека тази любов да Ви води и в предстоящото Ви епископско служение!

Цялото слово вижте тук.

Приветствено слово на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум към новоръкоположения Главиницки епископ Макарий

Ваше Преосвещенство, обични в Господа владико Макарий,

В този празничен и паметен за Вас и за светата ни Българска православна църква ден – денят на Вашата лична огнена Петдесетница – се обръщаме към Вас с братска в Христа любов и всесърдечни благопожелания за дълголетно, благодатно и доброплодно служение. От днес във Ваше лице светата ни Църква придобива още един епископ – разпоредител на Божиите тайни, пазител и благовестник на Словото на Истината, учител на Божия народ във вяра и благочестие и символ на църковното единство. Такива са според учението на светата Православна църква най-важните характеристики на епископското служение и вярваме, че Вие ще оправдаете гласуваното Ви днес от Бога и от Светия Синод доверие, като с апостолска ревност и много усърдие отдадете на Божията нива щедро даруваните Ви от Бога дарби и таланти.

Епископското служение в Църквата Христова е висока чест и едновременно с това висока отговорност. В Църквата епископът е образ на Самия Христос, а този образ и тази най-висока чест задължават. „Внимавайте – съветва свети апостол Павел – върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв…“ (Деян. 20:28). Убедени сме, че ясно и дълбоко осъзнавате казаното от апостола и че това ще проличи в предстоящите Ви отговорности в Църквата, първото от които ще е да бъдете наш викарий в богодаруваната ни и богохранима Русенска епархия. Не се съмняваме, че ще се радвате на любовта, благоразположението и доверието на клира и Божия народ, но само от Вас ще зависи да оправдаете това доверие. Нека пътят Ви като епископ да бъде светъл и богоблагословен.

Цялото слово на митрополит Наум вижте тук.

Слово-отговор на Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий

Ваше Високопреосвещенство, Богомъдри архипастири и отци, братя и сестри,

Св. ап. Павел казва: „Всякой в каквото звание е призван, братя, в него и да остава пред Бога“ (Кор. 7:24). По решение на архиереите-членове на Св. Синод на Българската православна църква бях призван към най-отговорното и благодатно служение, а именно епископското служение. Него осмислям чрез апостолското слово: „…нас, апостолите, Бог постави най-последни, като осъдени на смърт, понеже станахме зрелище на света – на Ангели и човеци… Ние сме безумни зарад Христа, а вие сте мъдри в Христа; ние сме немощни, а вие силни; вие сте славни, а ние безчестни“ (1 Кор. 4:9-10). Предназначението на епископа е едно – да стане залог за умъдряването, оздравяването и прославата на своето паство. Заради него, когато е нужно, той да търпи глад и всякаква друга материална нищета, да благославя хулителите си и да понася гоненията, като с това се превърне в подражател на Христа.

Отговорността, която ми се възлага, е в съдбовно за народа и страната ни време. Утежнените от събитията по света политическа, икономическа и социална сфери изправят Църквата пред сериозни предизвикателства. Сред сънародниците ни, от години подложени на изпитания от чужди и от свои, цари разделение, ненавист и неверие. Просто е! Евангелието ни учи: „Бог е Любов“ (1 Йоан 4:8). Без Любовта човек се разпада, а разпадащият се човек създава разделени общества. Малцина са онези, които възприемат храма като кораб на спасението и лечебница на душата. Отвлечени от „мартини грижи“ родителите пропускат времето за въцърковяване на своите деца. За потопената пък в безбрежната виртуална реалност младеж Христос е само име, без никакво съдържание и образ. Моята помощ, обаче, е у Господа, който сътвори небето и земята! Духовното наследие, което и аз, най-последния измежду чадата на преподобни Йоан Рилски, приех, особено ме задължава към новопросветените люде от единокръвния си народ, които да утвърждавам и наставлявам да изоставят нелепите езически обичаи и зли нрави, както сам св. Йоан пише в своя Завет. Ще отдам Божието Богу (Марк 12:17), Който единствен може да превърне каменно сърце в чедо на Авраама (Мат. 3:9).

Цялото слово-отговор на епископ Макарий вижте тук.

————

Източник: Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: