Меню Затваряне

„Хит парад на СССР“ ще се проведе в храма „Христос Спасител“ в Москва

В Москва, в катедралата „Христос Спасител“, ще се проведе концерт под надслов „Хит парад на СССР“. Концертът беше обявен на сайта на храма в раздела за афши на концерти и събития, които се провеждат в неговите зали. Билетите вече са изкупени, макар че събитието ще бъде на 16 септември. В сайтовете за продажба на билети се отбелязва, че организатор на концерта е Център за развитие на културата. Съветски песни от Едита Пиеха, Муслим Магомаев, Едуард Хил, Йосиф Кобзон ще бъдат изпълнени от участници в проектите TenorA of the 21st Century и Vegas и солисти от московските оперни театри. На двучасовия концерт ще бъде допусната публика от 6-годишна възраст.

Събитието е рекламирано със следния анонс в сайта на храма:

„СССР е носталгичен период. Много неща от онова време отдавна са потънали в забрава, и могат да се намерят само в тематичните музеи. Но музиката остава с нас завинаги, заобикаляйки пространството и независимо от модните тенденции. Композициите, произхождащи от СССР, имат особен чар. Спомнете си песните на Едуард Хил, Едита Пиеха, Муслим Магомаев, Йосиф Кобзон и други поп изпълнители! Те са мелодични, сякаш идващи от чисто сърце, искрено романтични и провокативно весели. Тази вечер ще чуете най-добрите хитове на едно отминало време в изпълнение на участниците в арт проектите „ТенорА на XXI век” и „Вегас” – пише в рекламата за концерта.

Изглежда, че храмът на Въоръжените сили на РФ, който наподобява съветски монумент с петолъчки по стените, стана начало на една традиция за налагане на модела на „развития социализъм“, който да предизвика носталгия, и който днес не събаря църкви, но ги използва за своята политическа и идеологическа пропаганда. Този процес върви отдавна в Русия, но започна да се налага с груба сила точно преди Русия да започне войната в Украйна.

Катедралата „Христос Спасител“ е знаков храм, съборен от комунистите и след това построен отново, затова такива концерти в него са още по-знакови. По всичко личи обаче, че тенденцията ще се засили – храмовете ще предлагат в концертните си зали соц музика, а тя ще навява тъга по стария модел на управление, за да оправдане налагането на режим, закрепен с духовната власт на църквата.

Подмяната на църквата и християнството в Русия продължава с пълна сила и вече не се крие от никого. Целта е хората да свикнат с нея и след време да я приемат не само като нещо нормално, но и необходимо.

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: