Меню Затваряне

Хоби с кауза – вдъхновение и мисия

Разказвали сме ви и друг път за фондация “Дякония и мисия”. Нейните дейности като неправителствена организация са укрепване на православната благотворителност и дякония, както и християнска просвета. Фондацията работи също така за установяване на контакти между академичните и църковни среди.

Изпълнителен директор на “Дякония и мисия” е д-р Стефка Кънчева, главен асистент в Православния богословски факултет на ВТУ. Заедно с нейните помощници Диана Николова и Ани Вълева, ще ви представим една от дейностите на фондацията: #ХОБИ С КАУЗА, която се появява спонтанно през зимата на 2019 г. във връзка с благотворителен базар за Рождество Христово, който наричат “От сърце – за протегнати ръце”. Първоначално картичките са изработени от координатора на Фондацията Диана Николова. С времето към идеята се присъединяват и други талантливи млади хора, които посвещават хобито си за изработване на различни изделия и сувенири на тази кауза.

Диана Николова е координатор на фондация „Дякония и мисия“. Завършва бакалавърска програма „Теология“ на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, магистърска програма „Богословие на личността и обществото“, а в момента е докторант в катедра „Библейско и систематическо богословие“ на Православния богословски факултет. Един от доброволците на кампанията „Обади ми се! Ще преминем заедно през това!“, автор на дизайна на благотворителните ни календари „Пътуване в радостта“ 2020 и „Пътуване в радостта“ 2021, инициатор на идеята #ХОБИсКАУЗА, и създател на „Желание за пожелание“.

Ето как Диана представя своята работилничка:

“Моята работилничка „Желание за пожелание“ има една цел – да пожелаем доброто.

Изделията, които представям са изработени на ръка, с внимание към всеки детайл. Моето хоби получи своята кауза чрез дейността на фондация „Дякония и мисия“. Така представените сувенири в групата „Желание за пожелание“ носят двойна радост, защото картичките и изработените изделия пожелават добро не само на новия им притежател (получил своя подарък), но и на хората, на които помагаме чрез фондацията, като внесем капка радост в живота им.

Какво правим – всеки сувенир или картичка, закупена за подарък е дарение за каузата на фондация „Дякония и мисия“, защото заедно можем да творим добро.

Това хоби с кауза носи вдъхновението и вярата, че всеки от нас може да поднесе едно малко пожелание за добро, защото „понякога една малка капка сърдечност, една топла дума, един внимателен жест могат да преобразят живота на човек…“ (митр. Антоний Сурожски)”.

Вижте още:
Базар „От сърце – за протегнати ръце“ (хоби с кауза)

 „От сърце – за протегнати ръце“ – нашата инициатива продължава!  

Друга дейност на #ХОБИ С КАУЗА e изкуството да правиш ангели от хартия или това е:

„Ангелофания от хартия”

Ани Вълева е доброволец във фондация „Дякония и мисия“ от самото начало на доброволческата кампания „Заедно творим добро“. Завършила е бакалавърска програма „Теология“ в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в момента е студент в магистърска програма „Богословие на личността и обществото“. Един от доброволците на кампанията „Обади ми се! Ще преминем заедно през това!“ и създател на „Ангелофания от хартия“. Активен участник в енорийския живот на енорията при храм „Св. Цар Борис Михаил – Покръстител“ в гр. Сливен с предстоятел прот. Йоан Петров, част от екипа на Християнство.бг, където поддържа категориите Шарени мисли и Дякония и мисия.

Ани споделя за своята “Ангелофания”:

“Идеята за „Ангелофания от хартия” се роди по време на следването ми в Православния богословски факултет, специалност „Теология“, изучавайки Библейско богословие, тълкувание на Свещеното Писание. След година се преля в работата ми като доброволец във фондация „Дякония и мисия”, а това отнесе идеята в енорийската ми общност и разгърна криле. Центърът на всичко е литургичният ми живот. Център е Христос. Идеята за „Ангелофания от хартия” е родена в пространството на приятелството между християни.

Чрез това хоби и моите хартиени творения изразявам отношението си към Бог и към ближният. „Ангелофания от хартия” се появи за първи път преди четири години на един базар, чрез който се събираха средства за онкоболен човек в Сливен. Слава Богу, хартиените ми ангели бяха оценени и бързо изкупени и от тогава, тези малки вестоносци не спират да носят радост с шума от хартиените си криле, защото тяхната задача е точно това – да възвестяват радостни вести! От този момент , разбрах че това, което правя има смисъл и ще го продължа.

Ангелофаниите и теофаниите са изключителни събития – срещи, които водят човека по пътя на спасението. Ангелите са подбудители, деятели, изпълняващи Божиите заповеди, от любов към човека и за негово спасението. Те са наречени наши по-големи братя, неуморни вестители и работници разкриващи непрестанната Божия милост и грижа. Затова и ангелите, които изработвам, имат същата мисия – да носят радост, усмивки и да съдействат в пътя към доброто! Те показват, че човека не е сам и винаги има възможност за помощ и съдействие. Св. Антоний Велики казва: „…че човек, който утешава, е подобен на ангел“. Целта е заедно с ангелите и ангелските работилници, които организирам най-често с деца, да внесем светла радост в нечий живот. Добротворчеството е начин на мислене и живот, това е пътят по който вървим. Път на призвание и служение. Този път е отговорност или отговор към Бога и ближния”.

Виж още:

Приятелства по време на пандемия

Пътешествие на духовната радост – или какво е да си домакин?

Posted in Дякония и мисия

Вижте още: