Меню Затваряне

Хората трябва да се отърват от страховете, свързани със Средновековието

Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) е първият архиерей в Гърция, който беше ваксиниран срещу COVID-19.

„Не бях избран на случаен принцип. Занимавам се с тези спорни въпроси, написах книга и преподавах в чуждестранни университети по темата, свързана с молекулярната биология и генетиката. През април по време на първата вълна на пандемията бях единственият представител, който се зае с този проблем (от митрополитите, бел. ред. ). Прочетох всички научни трудове и стигнах до извода, че ваксината е опит за спасение и освобождаване от тази пандемична буря. Архиепископът не можеше да бъде ваксиниран и ме попита дали искам на свой ред -така станах първият ваксиниран“, обясни митрополит Йеротей.

„Възможно е да има някои странични ефекти, както е при всички ваксини, но аз нямах такива. Бях ваксиниран в Атина, но и до днес нямам никакви симптоми и странични ефекти. Дори и да имах, има странични ефекти във всички лекарства”, продължи той.

„Четох като аматьор, не съм лекар. Нямам ясни познания какво ще се случи в йерархията с ваксинацията. Но вярвам, че каквото и да се случи в обществото, ще се случи и в Църквата. Много журналисти, духовници от чужбина и вярващи ми се обадиха, за да им разкажа за моя опит с ваксинацията. Трябва да съм първият йерарх в Европа, който е бил ваксиниран. Казвам им да не се страхуват да бъдат ваксинирани ”, каза митрополит Йеротей.

„Хората трябва да се отърват от страховете и суеверията, свързани със Средновековието. Тези ваксини са тествани още през 90-те години на миналия век. Бях развълнуван, когато се появиха за първи път и сто хиляди доброволци бяха нетърпеливи да бъдат ваксинирани в САЩ “, заключи митрополит Йеротей.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: