Меню Затваряне

Храмов празник и лития в бургаския храм „Св. Николай Чудотворец“

Стотици миряни днес участваха в лития в Бургас около храмовото пространство на едноименната църква в кв. „Меден рудник“ по случай  втория й храмов празник – пренасяне на мощите на светеца от гр. Мир в Бари, Италия. С миро, донесено от мощите му  и икона на св. Николай, богомолният народ обиколи новостроящия се храмов комплекс под съпровода на камбанен звън и пеейки възкресния тропар.

С благословението  на Сливенския  митрополит Йоаникий  тържествата започнаха снощи с бдение, което отслужи Агатополският епископ Йеротей. Владиката извърши и петохлебие заедно с храмовото свещенство. Прочетен бе акатист на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, а накрая на бдението викарият помаза с миро от мощите на светеца за благословение всички, които участваха в молението.

Песнопенията бяха изпълнени от Софийския хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов, които огласиха и днешната света литургия, оглавена от Негово Преосвещенство епископ  Йеротей. Съслужиха му духовници от града, храмовият предстоятел прот. Емилиан Михайлов от Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец“, на който епископ Йеротей е игумен. В своята проповед той припомни историята на днешния празник, популярен като „летен Никулден“, който води началото си от XI-ти век:

„На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николаѝ Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира (днес Дембре) бил завладян от селджукските турци, след като в битката при Манцикерт през 1071 г. византийската армия е разгромена, император Роман Диоген  пленен, и цяла Мала Азия е завладяна. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Няколко кораба  от Европа предприемат спасителни експедиции за пренасянето на мощите, но успява този от гр. Бари. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. там  е бил построен храм, посветен на св. Николай, където и до днес почиват мощите на великия светител“.

Владиката благослови миряните и им пожела да бъдат, колкото е възможно, подражатели на живота на св. Николай Мирликийски, покровител и на гр. Бургас.

Предстоятелят на храма отец Емилиан благодари на всички за участието в светата Евхаристия. Изпято бе многолетствие за патриарха, клира на БПЦ, кириарха на епархията – Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, викарния му епископ Йеротей, българския народ и войнството, както и за богомолния народ.

Позлатените  кубета и високо издигнатият кръст на новата църква в най- големия бургаски жилищен комплекс „Меден рудник“ се виждат отдалече и радват християните. Но вътрешната част на храма още не е завършена. Прот. Емилиан Михайлов, председател на църковното настоятелство, е участвал в целия процес на изграждането на църквата, който е започнал през далечната 2008 година.

„Държавата отпусна 500 хиляди лева, но в досегашното оборудване и благоукрасяване на храма, както и довършване на целия комплекс, са вложени милиони. Предстои изографисването на храмовия купол и стените, както и строителни дейности относно започнатите сгради“  – сподели за „Християнство.бг“ Агатополският епископ Йеротей ( Косаков).

„Иконостасът  се изработва  постепенно и е уникален. Поверен е на майстори, които са автори на  иконостасите на църквата в Кръстова гора, Ловеч и на много други места. Те са майстори – дърворезбари от с. Момчиловци. Всичко се прави на ръка, от липа и бук. Представлява ажурна дърворезба, а стиловете наподобяват известни български школи. Ще бъдат изработени 12 царски, големи икони и 48 апостолски, както и икони на мъчениците, затова се търсят дарители“, допълни  прот. Емилиан.

Размерите  на храма и постройките на  църковния комплекс са внушителни – 500 кв. м, с подземен етаж и крипта, които се помещават на още 500 квадратни метра.

————–

Текст и снимки: Наташа Войкина

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: