Меню Затваряне

Храмов празник и пет монашески пострижения в Бигорския манастир

На 7 юли, Рождество на св. Йоан Кръстител по стар стил, Бигорският манастир в Северна Македония отбеляза своя храмов празник със св. Литургия и монашески пострижения. За първи път в новата история на манастира са постригани пет монаси – според установената традиция, това се е извърши от ръцете на Негово Високопреосвещенство Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей. Имената на новите монаси са: Йоаникий, Йоаким, Филип, Ангеларий и Григорий.

На митрополит Тимотей съслужиха: Аморейски епископ Никифор от Вселенска патриаршия, игумен на манастира „Влатадон“, Атананийски епископ Партений, викарий на Дебърско-Кичевския митрополит, архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир (БПЦ), архимандритите Матей и Амвросий от Гръцката православна църква, архим. Доситей от Бигорския манастир, прот. Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий“ в с. Лозен (БПЦ), йером. Спиридон от Църногорския манастир (БПЦ).

Десният клирос огласяха пееха певци от Гърция, водени от архим. Херувим от митрополията на Едеса (Воден, Северна Гърция).

В пастирското си слово митрополит Тимотей каза:

„Раждането на човек е голяма радост. Пореден акт на Божествената любов. Ражда се нов живот, нова радост – уникален, божествен, свободен и независим човек. Новороденият започва своя житейски път, полага основите на жизненото си поприще, влиза в общност от много хора. Какво съвършенство! Какво преживяване! По същия начин и монашеското духовно раждане е един недостъпен за разума дар от Вечната Троица, любящо осиновяване, неповторимо преживяване.

В продължение на тази троична благодат на Божественото осиновение последва Тайнството на всички тайнства – светата Литургия, в която се съдържа цялото ни съществуване. И днешната Евхаристия, която бе възглавена от нашия възлюбен митрополит г-н Тимотей, беше благословено преживяване на единство в Господната чаша. Високопреосвещеният наш архиерей съслужи с благочестивите епископи Аморейски г-н Никифор и Атананийски г-н Партений, както и високопреподобните архимандрити г-н Матей и г-н Амвросий от Православната църква на Гърция, г-н Никанор от Българската православна църква, г-н Доситий от нашето братство, както и няколко свещеници от съседни сестрински църкви.

Сиянието на славата на Светия Предтеча особено озари новопресветения ни брат о. Григорий, който в този свят ден на честването на Предтечата се удостои да понесе новото йеродяконско послушание, за слава и достойнство на Бигорското братство и Христовата Църква“.

————

Източник: Бигорски манастир „Св. Йоан Предтеча“

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: