Меню Затваряне

Храмът в с. Янтра ще бъде обновен с подкрепата на община Дряново


В края на миналата година църковното настоятелство на храма “Св. Николай” в село Янтра е спечелило финансиране по проект за ремонт и обновяване на църквата, съобщава БТА.

Чрез местната икономическа група “Дряново – Трявна”, по програмата за опазване и съхранение на духовните и културно-исторически ценности, проектът е бил одобрен, съобщи свещ. Тодор Тодоров, председател на църковното настоятелство.

Повишените цени на строителните материали са поставили под въпрос извършването на ремонта, тъй като заложените в разработката цени са били актуални към момента на кандидатстването, обясни свещеникът.

Проблемът е бил обсъден с кмета на Дряново Трифон Панчев и с председателя на общинския съвет Тодор Георгиев, с чиято подкрепа на заседание на Общинския съвет е било гласувано допълнително финансиране за обновяването на храма.

Църквата “Свети Николай” се намира в с. Янтра, област Габрово. Селото е в близост до град Дряново и на 18 км.от Севлиево. Когато е завършен покривът на църквата, през селото минава княз Фердинанд. Той се впечатлява от усилията на местните и пожелава да влезе в храма, въпреки, че той не бил още нито обзаведен, нито изографисан. Няколко месеца по-късно пристига писмо – князът кани няколко души от селото да отидат при него, за да помогне със средства за строежа на църквата. Храмът е осветен на 10 април 1897г. от Търновския митрополит Климент /Васил Друмев/, който на плащеницата собственоръчно изписва „с. Адъмово (Фердинандово)“. С това име то съществува до 1944г. след което е прекръстено на с. Янтра.

Posted in Епархийски новини, Новини