Меню Затваряне

Храмът на Въоръжените сили на РФ получи частица от вечния огън пред Кремъл

Частица от Вечния огън, издигаща се от земята през петолъчна звезда в близост до Кремълската стена, е доставена в „Главния храм на Въоръжените сили на Руската Федерация“ на 21 юни, съобщават руските медии, а Credo припомня, че руските закони отделят религиозните структури от държавата и забраняват създаването на религиозни организации в армията.

„В рамките на възпоменателни събития, посветени на Деня на паметта и траура, военнослужещи от ротата на почетния караул запалиха лампада от Вечния огън от гроба на незнайния войн и я доставиха в храма на Въоръжените сили на РФ“, съобщават от Министерството на отбраната. На събитието са присъствали ветерани, военнослужещи от Въоръжените сили на РФ и “младогвардейци”. На разсъмване на 22 юни 1941 година, нацистка Германия обявява война и напада Съветския съюз. През 2021 година се навършват 80 години от началото на една от най-кръвопролитните войни в историята на човечеството – Втората световна война.

В християнската традиция има негативно отношение към символиката на вечния (неугасим) огън, основано на добре познатите думи от Евангелието на Матей: Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели (Мат. 25:41). Почитаният в Православието Благодатен огън идва свише, а не от земята, както е бил поддържан жертвеният огън в езическите капища в миналото. Традицията на вечния огън има по-скоро езически характер и няма общо с християнското почитане на паметта на загиналите войници, което в Православната църква става с молитва и панихида за спасението на техните души.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: