Меню Затваряне

Храмът с уникална архитектура “Св. Петка” в Сливен очаква своето завършване

Прот. Йоан Петров: “Надявам се в началото на 2022 година официално да открием църквата „Света Петка“, но са ни крайно необходими още средства”.

От два месеца с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йиоаникий, с решение на Епархийския съвет и по желание на основните дарители на храм „Света Петка“ в град Сливен, свещеник Йоан Петров е председател на църковното настоятелство. Той е изправен пред голямата отговорност да завърши строежа на църквата. Според него всеки храм в духовно отношение е жизнено важен. Това заяви свещеникът пред репортер на Nabludatel.bg.

„Храмът „Света Петка“ за нас е с приоритет заради своето местоположение. В тази част на Сливен с едни от най-многолюдните квартали:„Дружба“, „Сините камъни“, Българка“, „Стоян Заимов“ и „Даме Груев“ православен храм няма. При положение, че имаме демографски срив, т.е. средната възраст на населението е по-висока, динамиката на нашето ежедневие създават проблем за това, че хората не винаги успяват, освен по големи празници, да присъстват на богослужение. Има нужда от този храм поради тези фактори. Не е просто по презумция, ей така, да се построи още един“, каза отец Йоан.

Припомняме, че първата копка за построяването на храма се състоя през 2008 години. От тогава минаха 13 години, а той стои незавършен.

“Това е, защото трябва да се спазват принципите от дълбока древност. Преди да направим първата копка, ние трябва да имаме готовност с всичко необходимо, за да се издигне нова църква – финансови средства, материали и т.н. За съжаление, в днешно време повече слушаме обещания, които не се изпълняват реално”, уточни свещеникът.

Основните дарители на храм „Св. Петка“ са покойният Радостин Русев, братя Гочеви, както и много други хора, дали десетки и стотици левове. О. Йоан Петров приема с покорство и огромно желание това задължение, независимо колко е натоварено ежедневието му. Той служи в църквите “Св. Цар Борис-Михаил Покръстител” и „Света Богородица“ в града, още в „Света Троица“ в сливенското село Крушаре.

Неговият призив към православните християни и жителите в област Сливен и страната е кой с колкото и каквото може да помогне: с финансови средства, материали или доброволен труд, за да може да се довърши храма.

Отец Йоан допълни още, че в тези времена на ковид-пандемия хората изпадат в тежки душевни и материални ситуации:

Новоизграждащият се православен храм в Сливен „Св. Петка“ се намира на хълма на парк „Юнак“. До него ще се стига по монументално стълбище. Архитектурата на храма съчетава елементи от късното средновековие и от съвремието. Според специалисти проектът поне очертава една от най-красивите църкви в България, строени от Освобождението насам.

“В годините назад сме виждали много рядко депресирани хора, а сега за съжаление, това сякаш е едно “нормално” явление. Особено в трудни ситуации, човек често намира упование в Божия дом и чрез Неговата благодат се изправя и продължава напред. За съжаление, болшинството от хората, които са непросветени, гледат на храма само като на някаква сграда за обществено богослужение, но е нужно да се подчертае, че всъщност църквата има още две функции: на училище, с цел просвещение и на лечебница, с цел изцерение на целия човек. Затова, за мен като свещеник винаги е било важно стъпките да бъдат следвани една след друга, да има подредба на процесите. Първо е нужно да се просветим, за да можем съзнателно да участваме в богослужението и така да се изцелим. Без катихизация няма как да преминем към следващите етапи. Това е и основната причина да наблюдаваме хора, които посещават храма само, за да запалят свещ и да излязат, но всъщност те не са виновни… Аз винаги съм се опитвал да намеря проблемите в нас, свещениците, защото ако голяма част от хората в обществото ни нямат тази потребност да живеят един нормален, автентичен, духовен живот в дълбочина, това означава че ние като пастири, не сме се откроили като една пътеводна светлина. Ние трябва да работим така, че да можем да покажем на всички, че в храма може да изправи чрез Божията благодат всеки един човек, който се е сринал душевно и духовно”,  сподели отец Йоан Петров.

С назначението на новото църковно настоятелство е открита нова банкова сметка. Старата е закрита, в която отецът е заварил 37000 лева. Дарители са дали обещание, че до началото на декември тази година строежът на сградата ще бъде завършен. От настоятелството са направили поръчка за оборудването като иконостас и църковни мебели. Иконостасът ще бъде изработен от дърво от фирма в Украйна, която е предложила по-приемливи цени и по-добро качество. Налице са парите за оборудването. 

За инфраструктурата са необходими средства.

„Дали сме достатъчно време до началото на новата година да имаме готов храм. Вярвам, че 2022-ра ще бъде една по-оптимистична година. Дано с началото и да имаме възможността официално да открием църквата „Света Петка“ и това изключително събитие за всеки вярващ човек в нашия град даде отражение върху цялото ни общество. Надявам се COVID-19 да отшуми и ние отново да имаме възможността да бъдем заедно, без да поддържаме никаква дистанция, “, заяви свещеникът.

Какво се случва с храм „Света Петка“, всеки заинтересован жител на област Сливен и православен християнин може да следи на страницата на настоятелството във фейсбук, където ще бъдат публикувани снимки и актуална информация.

Дарителска сметка на храм „Света Петка“ град Сливен:

BG75STSA93000028433805

Банка ДСК

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: