Меню Затваряне

Храм “Св. вмчк. Георги” в Каварна отбелязва 185 години

Новата картичка на храма за неговата 185-та годишнина

Вяра и Дело

Велико нещо в живота на човека е съграждането на храм. То не само свързва камъни и тухли, но събира Небето и Земята. Превръща се в място за мистично съединение на душите с Бога и един с друг. В търсене на Истината. В следване на изначалния стремеж към безсмъртието. В преплитането на временното и вечното. В неразривната връзка между поколенията – отминалите, настоящите и бъдещите. Там където смърт няма. И всеки е жив.

Едно такова място е каварненският храм „Св. вмчк Георги“, който през настоящата година отбелязва своите 185 лета. 185 години той е средоточие на духовен живот, носител на възрожденския устрем на предците ни и безмълвен свидетел на нашите радости и скърби, на неизказани трепети, вълнения и човешки съдби. И по установената вече традиция годишнината ще се отбележи подобаващо. Както беше отбелязана и 180-ата годишнината с концерт на вокална формация „Юлангело“, изложба на картини, изобразяващи храма, и детски рисунки на възпитаниците на ОДК-Каварна. Както и с юбилейната пощенска марка, която вече 5 години не само благовести, но и радва окото със стилистиката и багрите си.

За 185-та годишнина беше подготвен благотворителен календар с творби на приятелите от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) в с. Българево (виж Календарен благослов). Събраните от разпространението му средства са в размер на 1 050 лв. и бяха дарени на 5-и май за творческите работилници към Дома. Отново са отпечатани и хартиени копия на храмовата икона, която ще се раздава като дар за молитвен спомен.

Традиционно е и отбелязването на годишнината с юбилейна лимитирана картичка с уникално изписване, чийто дизайнер е младият творец Николай Петрусенко. По интересен начин в биографията си той съчетава математиката, изобразителното изкуство, музиката и плуването, което може да се види и по-късно в избора му на магистърска програма – дипломира се в специалността „Шрифт“ в Националната художествена академия – София. Чрез нея той успява да вплете в професионално-творческото си ежедневие и друга своя любов – тази към езиците, към различните писмености и култури.

За самата картичка Николай споделя: „Всичко в композицията стъпва върху иконичността на св. Георги Победоносец: кръстовидната композиция, на която се подчинява типографията е белег за православното значение на този голям светец. Шрифтът в типографията е специално създаден за случая и се основава на средновековния кирилически/кирилски стил вязь (от руски „вязать“ – плета, вплитам), в който буквите са стеснени и силно сближени в един непрекъснат орнаментален блоков надпис. Използван за заглавки на ръкописи, този изящен декоративен стил се разпространява из много православни държави. Буквите имат стройни и изчистени пропорции, носят в себе си характеристика от образа на Св. Георги – доминират заострените детайли, носещи алюзия за копието на светеца, с което поразява змея. Фонът на композицията е в червена гама, с което насочва към символиката в одеждите на Св. Георги Победоносец и в значимостта на неговия триумф над мрака.“.

Картичка с храмовата икона на св. Георги

Самата картичка впечатлява с изчистения си стил и ясно послание. Гори като пламък пред погледа на съзерцаващия я и ни приканва да се преклоним. И да устоим. В доброто и във вечното. В онова, което остава след бурята, след кризите на времето и след

Така, за по-добри – следпанедимични – дни ще бъдат оставени и замислените още няколко събития за отбелязването на 185-тата годишнина на един от най-обичаните за каварненци храмове. Предвижда се провеждането на седмица на храма, както и на конкурс „Моят храм в 185 думи“, който се надяваме да отрази гледните точки на хора от различни поколения и с различни нагласи, но обединени от едно – дълбоката привързаност към един от символите на града, преминал няколко епохи и оставащ тих пристан за всяка жадна за Бога душа.

Няма как да не се обърнем към покровителя на този храм и да не възкликнем: Св. Георги, погрижи се за нас! Не ни оставяй в това време на кризи. Благослови влизащите и излизащите от храма и онези, които с труда и усилията си благовестят и спомагат за неговата слава и благолепие! 

Енорийският бюлетин Вяра и Дело можете да четете онлайн на неговата страница в сайта и да изтеглите свободно всеки негов брой.

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: