Меню Затваряне

Християнски храм от VI век с византийски мозайки беше открит близо до Йерихон

Християнски храм от VI век с под, украсен във византийски мозайки, беше открит близо до Йерихон, съобщава Times of Israel .

Църквата е с площ 250 квадратни метра – предполага се, че е била едно от най-големите места за християнско поклонение по това време. Нейният кораб е почти напълно запазен и е покрит с мозайка, изобразяваща лозови плетеници и фигури на животни.

Сградата оцелява след голямо земетресение през 749 г. сл. н. е., което унищожава други църкви и конструкции в целия регион, въпреки че е изоставена преди забележителното събитие и входът й е умишлено запечатан, вероятно за да бъде запазена от унищожаване от местните мюсюлмани. Храмът все още е бил използван през ранния мюсюлмански период, но няма следи от умишлена повреди.

Триметров надпис, съдържащ пет реда на гръцки е открит в мястото за молитва. Църквата е строена с материали, които не са с местен произход – мраморни колони и черен битумен камък, чието транспортиране от други райони би изисквало големи усилия, което показва, че строителите на храма с доста състоятелни хора. Битумът (наричан още и земен катран) е естествен материал, смес на нефт с различни органични материали, познат на човечеството много отдавна. Битумна шпакловъчна маса е използвана още 6700 години пр. н.е. за моделиране на скулптури и като материал за хидроизолиране.

Гражданската администрация на Западния бряг възнамерява да премести сградата и да я изложи в музея на мозайката, а в свое изявление заяви, че откриването на антики има голямо значение за региона и тя ще продължи археологическите разкопки.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: