Меню Затваряне

Христос ни дарява живот, а идеологиите го отнемат

Маргарита Генчева

Маргарита Генчева

Ден на победата, ден на Европа…

Вярвам, че ако победим злото в самите себе си, ще постигнем много по-голяма победа, отколкото тези, които с меч поразяват външните врагове!

Христос възкръсна и победи смъртта! Завинаги! Обезсили я! „Де ти е смърте жилото, де ти е аде победата?“1, пеем радостно с думите на апостол Павел на Възкресение.

Христос възкръсна и всякакви идеологии до Него изгубиха своя смисъл! Христос ни дарява живот, а идеологиите го отнемат… И нацизмът, и болшевизмът оставят след себе си реки от кръв. Те са страни на една и съща монета, едно и също зло.

Единият режим отнема човешки животи по расов, а другият – по класов признак.

Единият режим получава своя Нюрнберг, а другият и до днес се величае.

Същността и на двата е смъртта.

Ако победим в себе си желанието за надмощие над тези, с които не сме съгласни, над тези, които не ни харесват, победили сме нациста в нас.

Ако служим на ближния като на Христос, ако видим във всеки човек наш ближен, ако с благостта и любовта си носим радост на хората около нас, това е Христовата победа, Христовият начин на водене на нашата борба като християни.

Господ животвори, а войните носят смърт. Господ проля Собствената Си Кръв за всички нас на Кръста, а земните завоевания винаги се съпровождат от проливането на кръвта на ближния.

Истинската победа, тържеството на живота над смъртта носи само Христос. Останалото – смърт, ад и разрушение.

Христос воскресе!

–––––

  1. 1 Кор. 15:55 ↩︎
Posted in Шарени мисли

Вижте още: