Меню Затваряне

“Христос Спасител” в Хора отново става джамия

След “Света София” в Истанбул, правителството на Ердоган взе решение да превърне в джамия още един храм от световното културно наследство – “Христос Спасител”, наричан още музеят “Карие” или “Карие джамия” в Хора – отдалечено място в западната част на Истанбул. Църквата е един от най-красивите, оцелели до наши дни образци на византийската църковна архитектура и изкуство.

През 1945 г. правителството в Анкара взема решение “Карие джамия” да приеме статут на музей, през 1948 г. е предприета програма за реставрация и е отворена като музей “Карие” през 1958 г.  Миналата година Висшият административен съд на Турция постанови, че музеят трябва да бъде превърнат отново в джамия и с това свое решение анулира решението на правителството на Анкара от 1945 г.

На 21 август сутринта “Държавен вестник” съобщи, че незабавно ще изпълни решението, а уникалните мозайки ще бъдат покрити. Отбелязва се също така, че възстановяването и реставрирането на мозайките ще продължи.

Храмът е изграден като манастирски комплекс извън Константинопол, а след разширението на градските стени от император Теодосий II през 413 г. попада в новия квартал Хора̀, откъдето получава своето име. Основната църква не може да бъде посетена, тъй като е в процес на реставрация, а външната част на храма също е покрита за реставрационни дейности от май 2017 г.

По-голямата част от днешния си вид храмът придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана. През XII век е частично разрушен и впоследствие възстановен от севастократор Исак Комнин. Два века по-късно по времето на Теодор Метохит храмът придобива своя окончателно завършен вид с красиви мозайки и стенописи (1315 – 1321 г.) Половин век след падането на Константинопол по времето на султан Баязид II, храмът “Христос Спасител” е превърнат в джамия под името „Карие джамия“, а много от мозайките и стенописите са заличени.

Posted in Изкуство, Култура, Новини, Новини от света

Вижте още: