Меню Затваряне

Центърът за православни изследвания във Фордъм с конференция за Никейския събор

Центърът за православни изследвания към Фордъмския университет в Ню Йорк отбелязва своята 10-годишнина с научна конференция на тема „Никея – съборността и бъдещето на християнството“, която ще се проведе от 31 май до 3 юни в кампуса на Линкълн център, Ню Йорк.

Събитието е част от научната конференция за християнско единство на Солон и Мариана Патерсън, която Центърът провежда на всеки три години.

Никейският събор (325 г.) се счита за Първи вселенски събор в християнската история и неговото решаващо въздействие продължава да отеква в целия християнски свят и днес. Центърът за православни християнски изследвания посвещава VI триенална конференция на Патерсън, за да отбележи и 1700-годишнината (2025) от Никейския събор. Двадесет и двама учени от САЩ и чужбина ще изследват съвременното значение на Никейския събор за християнската мисъл и практика.  

Доклади ще изнасят учени богослови като еп. Максим (Василиевич), архиеп. Димитрий (доц. Алексис Торанс, преподавател по Византийско богословие), о. Деметрос Батрелос от Института за православни християнски изследвания, о. Богдан Букур, който от 2020 г. е преподавател по патристика в семинарията „Св. Владимир“ в Ню Йорк, архидякон проф. Джон Хрисавгис, о. Джон Бер от „Св. Владимир“ и др.

Повече за събитието, участниците в конференцията и темата на докладите можете да видите на сайта на университета Фордъм (тук), а програмата е в споделения файл.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: