Меню Затваряне

Гръцката църква дава всяка година над 100 милиона евро за благотворителност

Благотворителността е една от най-важните области, в които Гръцката църква показва своя огромен принос по въпроси от социално естество, като облекчава съдбата на милиони хора. 

През 2020 г., белязана от пандемията от коронавирус и последиците от световната здравна криза, Църквата има богата благотворителна дейност, като активно полага усилия да облекчава духовно и материално нуждаещите се християни в Гърция и мисиите извън страната, участва с кампании за доброволни кръводарявания, мобилизира доброволци за подпомагане на уязвими групи от населението.

Според данните, публикувани от Синодалната комисия за социални грижи и благотворителност на Гръцката църквапрез 2020 г. Атинската архиепископия и епархиите са похарчили общо 108 711 006,09 евро за благотворителност.

Освен това 479 026 души са намерили подкрепа  в благотворителната мрежа, която Църквата е развила в цялата страна. Действащите структури възлизат на 4 244 , а доброволците на 19 078 души. Също така, според сравнителни данни за последните пет години (2016-2020), всяка година благотворителността на Църквата в Гърция възлиза на над 100 милиона евро. Църквата участва паралелно и в сътрудничество с редица структури и организации, действащи в тази насока.

Orthodoxia News Agency отбелязва, че във време, когато някои хора обезценяват работата и мисията на Църквата, тя отговаря с дела и като остава вярна на дълга и на своята мисия, продължава да се грижи за вярващите – както за духовните, така и за техните материални нужди.

Posted in Мисия, Новини, Новини от света

Вижте още: