Меню Затваряне

Църквата и властите в Сърбия са критикувани заради неспазване на противоепидемичните мерки

Епископът, който ръководи погребението и отслужи опелото на покойния сръбски патриарх Ириней, е с положителен тест за Covid-19, съобщи в понеделник (23 ноември) сръбската държавна телевизия (RTS).

Според rs.n1info.cm епископът на Крушевац Давид е бил тестван веднага след погребението на патриарх Ириней в неделя и е хоспитализиран в болница “Драгиша Мисович” в Белград.

Медията припомня, че патриарх Ириней почина от усложнения вследствие на инфекция с коронавирус, две седмици след като беше хоспитализиран в една от военните болници в Белград. Смята се, че е бил заразен, докато е отслужвал опелото на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий, който също почина от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция.

Църквата и властите са критикувани, че не са приложили мерките за превенция по време на погребенията на митрополит Амфилохий и патриарх Ириней. Телата и на двамата архиереи са били в отворени ковчези (ковчегът на патриарх Ириней беше покрит със специално стъкло), на вярващите е било позволено да се приближат, да целуват одеждите и короните на архиереите, а повечето от свещениците и присъстващите на двете погребения християни не са носили маски, нито са спазвали дистанция помежду си.

Представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Сърбия д-р Марян Ивануса заяви, че разбира религиозните преживявания, но „като лекар е онемял“, след като е видял погребението.

По материали от rs.n1info.com и Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: