Меню Затваряне

Църквата като медоносен кошер в словата на светите отци

Ани Вълева

Ани Вълева

Кошерът е пълен и изпълнен с работа

✌️За втора поредна година „Ангелофания от хартия“ провежда образователно-творчески занимания с деца, посветени на св.Харалампий и живота на пчелите.

🐝🏺 Миналогодишните творчески работилници носеха заглавието и посланието „Да бъдем като пчеличките“ и децата учиха за Бог Творец, за човека – грижовен иконом на творението, за труда и молитвата, преживяха срещата на Сретение и житието на св. Симеон Богоприемец, и завършиха със св. Харалампий епископ Магнезийки, почитан като покровител на пчеларите. ☀️

📋📌През цялата теоретична част имаше препратки към Свещеното Писание, което споменава пчелата и открива сведения за съществуващо пчеларство в древност, за меда и неговите качества, използван също и като сравнение в творенията на много от светите отци (духовен мед; неуморен,трудолюбив като пчела; медоточиви; подражавайки на пчелите; мъдра пчела, медоносни устни), в поетичното сравнение в богослужбата на св.Василий Велики.

📖 Пчелата в книжовното наследство на светите отци е символ на мъдрост и трудолюбие. Свети Йоан Златоуст отбелязва: „Както пчелите приготвят меда, като събират нектар от много и различни цветове, но му придават един вкус, така и ние нека се ползваме от меда на отците, събиран в различно време, но съдържащ една и съща благодат и едно духовно учение“.

👉 На децата се даваха многократно примери с живота и качествата на пчелите, от които можем единствено да се поучим на труд, смирение, разбирателство, единодушие и единомислие, защото в кошера няма ревност, гордост, борба, злоба, нечистота и бездействие.

👐 В практическата част изработихме свещи от пчелни восъчни основи, съчетани с аромата на билки и етерични масла, украсени с дантела, канап и сушени цитрусови плодове. Свещите ни бяха изложени на няколко благотворителни базара и така успяхме да подкрепим повече каузи.

🙋‍♀️ В края на нашите занимания направихме сравнение с кошера и живота на пчелите, с Църквата и живота на християните, поставяйки ясна идея на бъдещата ни образователна творилница за следващата година.

🌿 Цяла година децата подражаваха в работата на мъдрите пчели, обучаваха се в истините на вярата, за християнските ценности – в културно-образователни дейности – естетически и художествени; развиваха талантите си, упражняваха се в добродетелта милосърдие, в добротворство и доброволчество.

🐝📖 Тази година решихме да разширим образователните и творчески работилници на „Ангелофания от хартия“ посветени на свети Харалампий и надградихме знанията си.

❌ В два етапа проведохме срещите си с децата. Уроците ни носеха заглавието „Медоносните слова на светите отци“ посветени на Светите Три светители – „тези три медоносни реки на мъдростта“ и „Св. свщмчк Харалампий Чудотворец – сияние и златен мед“ (тук).

🎀🐝 За да имаме повече познания за живота на пчелите, организирахме срещи с пчелари, с образователната цел.

⏳👨‍👩‍👦👨‍👩‍👧‍👧 Две семейства в две поредни срещи запознаваха децата с живота на пчелите, изкуството на професията пчелар, отглеждането, значението и опазването на пчелите – благата, създадени от пчелите и техните ползи. По този начин свързахме вярата ни с живота и дейността на пчеларите.

☀️ Първата ни среща се състоя на 21.01.23 г. #Ангелофания от хартия „Медосносните слова на светите отци“. Заниманията ни бяха посветени на Светите Три светители, чиято памет Църквата чества на 30.01., възпява и отдава равночестна прослава като учители, ревнители и велики отци. Работливи като пчели, опазили истината – меда от опасните лъжеучения, „медоточни реки на мъдростта, напоили цялото творение с водите на богопознанието“ (виж Творческа работилница за деня на св. Три светители: Медоносните слова на Светите отци • Християнство.бг).

✍️🗣️Накратко се запознахме с житията на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст, тяхната мисия и подвиг в неуморен труд, иконография. След като изпълнихме задачите си в работния лист, преминахме към беседата за пчеличките. Първо ни гостуваха семейство Иванови, които от няколко години насам отглеждат пчели. Научихме, че тази малка Божия твар е оцеляла от хилядолетия насам и нейното съществуване е от изключителна и голяма важност за нас.

🌹 Неслучайно братя Тавоало я наричат „огледалото на творението“. Отново повторихме, че Бог Творец е сътворил всичко премъдро и красиво.

Вникнахме в работата на пчелите, в йерархията в кошера, в тайнствения и динамичен живот, който те водят. Децата задаваха много въпроси, интересът им беше голям. ⛪ През цялото време правеха сравнения с живота в кошера и живота на Църквата. 🐝✝️ Пчелата майка оприличиха на епископа, разглобеният кошер видяха като монашеска обител, жуженето на пчелите сравниха с молитвата и песнопенията, а пчелите–стражи оприличиха на светите отци, опазили вярата; самият кошер уподобиха на Църквата, в която всички сме събрани около Христос и я надграждаме като медните пити. А медът децата сравниха с Божието Слово, молитвата и любовта Му към нас.

🛠️🧰 В практическата част децата се докоснаха до голяма част от пчеларските пособия: от облеклото до гребена, питата, восъка, рамките, корпусите и восъчните основи. Разбраха по какъв начин се добива медът и как достига при нас.

🍯 Научиха за пчелата, която произвежда по една чаена лъжичка мед за целия си живот, както и за враговете на пчелите в природата.

✨ Имаше подготвени занимателни игри, свързани с пчелите, дидактични материали и упражнения. Всички се включиха с голямо усърдие и жажда за нови знания. За всяко дете имаше книжка с информация за пчелите и подарък – бурканче мед собствено производство, богато украсено с розмарин, канела и домашни бонбони, от благодарност към Бога и Неговите благодеяния. 🙏

💁 Въпросите към лекторите не спираха…

Следващата ни среща се състоя на 04.02.23 г. – посветена с предпазнична работилница на „Св. свщмчк Харалампий Чудотворец – сияние и златен мед“, чието житие и подвиг отново бяха разказани на малките ученици. 🧺🎨🖼️ Преди известно време, в една от творческите работилници на „Ангелофания от хартия“, децата изработиха и украсиха иконата на светителя, за да бъде готова на празника му.

✨ Нашите пчелици-ученици бяха впечатлени най-много от молитвата на св. Харалампий, преди да бъде посечен с меч. Когато вдигнал ръцете си към небето и горещо се молел на Бога за всички хора и молел прошка за греховете им. Така някои от по-големите деца сравниха молитвата с молитвата на св. патриарх Евтимий, който също се молел за народа. Това провокира кратка беседа с тях, в която чухме заключенията им за епископската грижа, за християнина, изпълнен от любовта към Бога и човеците (макар и мъчители в случая), за крепката вяра, изповядването ѝ и молитвата като духовен труд. 🍯Този духовен мед вкусиха децата ни.

✝️ Паметта на този дивен проповедник Църквата чества на 10.02., когато вярващите носят мед в храма, за да бъде осветен. Паметта на св. Харалампий особено се почита от нашия народ – както заради молитвеното му застъпничество пред Бога за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите. Църквата почита свещеномъченик Харалампий като наш горещ застъпник и бърз помощник в скърбите, затова е отредила молитвата за избавление от всяко зло да отправяме към него „да ни запази и огради със своите свети молитви от всяка беда и злина“.

👨‍👩‍👦Заниманията ни продължиха с втората образователна лекция подготвена от семейство Борисови, също пчелари.

👨‍🌾 Лекторът-пчелар беше облечен в пчеларски дрехи със защитното пчеларско було и така разказа на децата за дома на пчелите и как човекът ги е „свалил“ на земята. Къде живеят пчелите в природата, в кошерите, как човекът използва меда като храна, която му дава абсолютно всички ценни хранителни вещества. Показа ни къщата на пчелите – за целта беше донесъл тръвна – вид примитивен неразборен кошер, който се плете по технология, позната преди повече от хиляда години. Децата го уподобиха на купол на храм. После им показа корпуси и пред тях сглоби кошер. Говори за пашата на пчелите, за подвижното пчеларство и благата от труда на пчелите. Представи, показа и разказа за продуктите на пчелите и ползите им: восък (използва се в козметиката), пчелен прашец, прополис, пчелно млечице. Семейство Борисови ни разказаха за ролята на пчелите в опрашването на растенията.

🧰🛠️ След теоретичната част пристъпихме към практическата. Лекторът-пчелар заедно с децата сглобиха пчелна рамка, а след това всички рисувахме с акрилни бои по корпусите. Получиха се прекрасни цветни и весели рисунки. Така нашето творчество ще радва пчелите, а пчелите ще радват нас. С децата написахме послание на корпуса: „Уважавай пчелите!“

❤️🐝🍯 За професията пчелар можем да кажем, че е благородна професия, за която се изисква огромно търпение, смирение, спокойствие. Всичко, което е свързано с пчелите, трябва да се прави с много любов и ние трябва да сме им благодарни и да взимаме пример от тях.

В тези два урока успяхме да продължим и развием идеята от миналогодишните ни уроци, посветени на св. Харалампий. ↗️ Миналата година година говорихме за житието на светеца, рисувахме иконата му и правихме свещи от восъчни основи като символ на светлината (виж Творческа работилница на Ангелофания от хартия за деня на св. Харалампий • Християнство.бг) Направихме препратки за пчелата и меда към Свещ. Писание и творенията на светите отци. Сравнихме кошера с Църквата. Тази година обогатихме знанията си и говорихме за църковната общност, защото това бе основната идея.

Творческите работилници на „Ангелофания от хартия“ освен обучителни, са и образователни и в други сфери, за да свържем вярата с живота и останалите човешки дейности.

🌿 Изказваме сърдечни благодарности към семействата, упражняващи тази достойна професия пчелар, за тяхното участие и подкрепа в дейността на „Ангелофания от хартия“.

🐝🍯 По време на заниманията няма пострадало от пчела нито едно дете.

🔴 Всички бяха потопени в медоносните слова на светите отци и ръкоделието.

Повече снимки виж на страницата на Ангелофания от хартия

Posted in Ангелофания

Вижте още: