Меню Затваряне

Манастирът „Св. Порфирий“ в Газа подслонява стотици християни и мюсюлмани

През изминалата неделя, на 15 октомври, е била отслужена св. Литургия в църквата на православния манастир „Св. Порфирий“ в ивицата Газа.

Въпреки трудностите, които всички в Газа изпитват от началото на започналата война между Израел и Хамас заради терористичната акция на Хамас и отвличането на цивилни жертви, християните в този район успяват да присъстват на богослуженията.

Вярващите се насърчиха чрез Божествената литургия, за да им даде Бог сили да се справят със ситуацията в разгара на военните действия. Храмът е пълен, а християните се молят Бог да ги защити и запази в жестоката война.

Храмът носи името на епископа на Газа и е построен в Стария град. Основаването на църквата датира от 407 г., през 7 век тя е превърната в джамия, а след това отново в църква през 12 в. по време на кръстоносните походи.

Стотици цивилни християни и мюсюлмани са намерили убежище в обителта на свети Порфирий. От страницата на манастира се вижда, че богослуженията са продължили и в предходните дни.

През изминалата седмица беше разпространена информация, че обителта е разрушена от израелските бомбардировки, но беше опровергана от медиите и от фейсбук страницата на манастира. Гръцкото правителство се е застъпило пред израелските власти за защитата на този историческия православен манастир в Газа, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на среща с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина (тук).

На 17 октомври, духовници от Йерусалимската патриаршия се молиха отново за мира в целия свят, според изявлението на патриарсите и главите на църквите в Йерусалим, публикувано на 13 октомври 2023 г.

Молитвата се състоя в храма, издигнат на Голгота в Йерусалим – за прекратяване на всички враждебни действия в Израел и Газа и за облекчението на всички ранени от войната, и заради зачитането на всяка човешка душа като образ Божи.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: