Меню Затваряне

Сръбската църква одобрява измененията в закона за вероизповеданията на Черна гора

Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия и останалите епархии на СПЦ подкрепят новите изменения в Закона за свободата на вероизповеданията и се надяват на одобрението му от Парламента на Черна гора, съобщава координаторът на правния съвет на митрополията прот. Велибор Джомич.

Според закона „За свободата на вероизповеданията и убежденията и за юридическото положение на религиозните общини“, който беше гласуван миналата година в Черногорската Скупщина, различните религиозни общности трябва да докажат законността на своите права за собственост още преди 1918 г., когато Черна гора става част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Черна гора е независима от 2006 г., когато по силата на проведен референдум мирно се отдели като самостоятелна държава. Оттогава столицата й Подгорица акцентира върху усилията за утвърждаване на националната си идентичност.

През цялата година Сръбската патриаршия провеждаше масови протести в Черна гора срещу този закон, според който около 650 обекта, включително известният Острожки манастир, в миналото са били национализирани. Приемането на закона в края на 2019 г. при последното свикване на черногорския парламент, предизвика съпротива от вярващите в Сръбската православна църква и те излязоха на протести в защита на храмовете и манастирите, чиято собственост може да бъде променена в полза на държавата, като няколко месеца провеждаха масови молитви и кръстни шествия в цялата страна. 

На 4 декември депутатите от парламента на Черна гора (Скупштина Републике Црне Горе) с мнозинство гласове избраха ново правителство, оглавявано от Здравко Кривокапич, което на 17 декември прие изменения в този закон, предвиждащ национализация на църковните имоти, които до 1918 г. са принадлежали на Черна гора, а по-късно са попаднали под контрола на Сръбската патриаршия. Новият министър-председател на Черна гора Здравко Кривокапич, който има репутацията на просръбски политик, обяви измененията и одобрението на актуализирания закон от парламента на страната, предаде РИА Новости .

„Днес направихме първата официална правна стъпка за обезсилване на дискриминационния закон за религията. С новото законово решение ще коригираме несправедливостта от миналия режим и всички религиозни общности в Черна гора ще бъдат равни пред закона “, заяви министър-председателят на черногорското правителство.

“Митрополията е запозната с текста на предложенията за поправки в закона от министъра на правосъдието Владимир Лепосавич, както и от други църкви и религиозни общности в Черна гора. Оставаме на предварително обявената позиция, че в правната система на Черна гора не искаме повече права, отколкото другите църкви или религиозни общности “, каза прот. Велибор Джомич.

Той заяви, че според него Сръбската църква не е увеличила изискванията си към закона, основаващ се на международните стандарти за свобода на религията, в съответствие с документите на ОССЕ, приети през 2004 и 2014 г. Текстът на законопроекта недвусмислено потвърждава, че измененията и допълненията вече са съгласувани със становището на Венецианската комисия през 2019 г. и че всички очевидно противоконституционни и дискриминационни разпоредби на закона, които предишното правителство е подготвило и приело изключително срещу Черногорско-Приморската митрополия и трите епархии на СПЦ в Черна гора, са били премахнати и очаква депутатите да одобрят измененията по този законопроект.

Източник: Риа Новости

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: