Меню Затваряне

Четирима архиереи на Кипърската архиепископия са против признаването на ПЦУ (обновено)

Четирима архиереи от Кипърската архиепископия категорично осъдиха постъпкана на своя предстоятел архиепископ Хризостом, който по време на св. Литургия на 24 октомври в манастира “Св. Богородица Хрисороятиса” близо до Пафос за първи път спомена митрополит Епифаний (Думенко) сред предстоятелите на останалите поместни църкви (тук).

Изявлението е подписано от митрополитите на Лимасол Атанасий, на Кикос Никифор, на Тамасос и Орини Исая и Аматунтски епископ Николай. В документа се отбелязва, че въпросът за „признаването на украинския разкол“ е повдигнат от архиепископа за обсъждане на последното заседание на Синода на Кипърската църква, но Синодът е решил да отложи обсъждането му за следващото заседание, така че той да бъде задълбочено проучен.

Лимасолският митрополит Атанасий изрази протеста си от признаването на Православната църква на Украйна като напусна литургията, без да изчака нейния край, съобщава агенция „Красная весна“, позовавайки се на държавната телевизионна и радиокомпания Radio Broadcasting Institute of Cyprus (RIC).

Авторите на изявлението смятат, че признаването от Вселенския патриарх на автокефалията на ПЦУ „е довело до разделение в семейството на православните църкви“, продължават да наричат ​​Онуфрий (Березовски) „каноничен киевски митрополит“. Предоставянето на автокефалия за тях е „антиканоничен и антицърковен акт“, защото смятат, че Украинската църква „е включена в каноничната юрисдикция на Руската църква“.

Кипърският архиепископ обяви, че е готов да свика Синода, ако членовете му поискат.

По-рано кипърските медии отбелязаха зависимостта на митрополит Атанасий Лимасолски от руски граждани, които даряват средства в офшорни компании в Кипър (тук).

Архиепископ Хризостом каза днес след св. Литургия, че споменаването на митрополит Епифаний е негово решение и че то може да е срещу някои конкретни лица, но е от голямо значение за Православието. Членовете на Св. Синод не са знаели за днешното му решение, а някои от тях като Лимасолския митрополит Атанасий са напуснали богослужението. Но макар и да не са съгласни всички, членовете на Св. Синод ще подкрепят писмото му до Вселенския патриарх Вартоломей, защото признаването на ПЦУ е от полза за цялата Църква.

По материали от credo.press и Двери.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: