Меню Затваряне

ЮНЕСКО иска проверка на “Св. София” и “Христос Спасител” в Истанбул

ЮНЕСКО поиска от Република Турция разрешение, за да направи проверка на двата храма в Истанбул, превърнати в джамии – “Св. София” и “Христос Спасител” и да се увери, че няма непозволени промени по тях, които биха увредили мозайките и украсите, част от световното културно наследство. Това съобщава Orthodox Times, цитирайки турския новинарски портал “Duvar”.

След “Света София” в Истанбул, правителството на Ердоган взе решение да превърне в джамия още един храм от световното културно наследство – “Христос Спасител”, наричан още музеят “Карие” или “Карие джамия” в Хора – отдалечено място в западната част на Истанбул. На 21 август 2020 г. “Държавен вестник” съобщи, че незабавно ще изпълни решението. Църквата е един от най-красивите, оцелели до наши дни образци на византийската църковна архитектура и изкуство.

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне поиска проверката да бъде извършена от специалния пратеник и известен археолог Мунир Бученаки, който е особено загрижен от съобщенията за намесата на Турция в двата храма.

През юли и август Турция обяви превръщането на “Св. София” от VI-ти век и църквата Хора от IV-ти век (Карие) в джамии, – двете византийски църкви, които от десетилетия бяха музеи. Преустройството им бе последвано от съдебни решения, в които се посочва, че превръщането на сградата в музеи е незаконно.

Интересът на ЮНЕСКО е насочен особено към обширните византийски мозайки и стенописи на двата храма.

Турските власти заявиха, че за покриване на иконите се използва завеса, тъй като според исляма изобразяването на човешки фигури не е разрешено по време на тяхната мюсюлманска молитва.

Изображения: Deutsche Welle

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: