Меню Затваряне

Вечерни молитви

Преди лягане за сън

В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!

Господи Иисусе Христе, Сине Божи, заради молитвите на Твоята пречиста Майка, на преподобните и богоносни наши отци и на всички светии, помилуй нас! Амин!

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, съкровище на благата и подателю на живота! Дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благи, нашите души.

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (три пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега, и винаги, и во веки веков! Амин!

Пресвета Троице, помилуй нас, Господи, очисти нашите грехове, Владико, прости нашите беззакония, Свети, посети и изцери нашите немощи, заради Твоето име.

Господи, помилуй (три пъти).

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега, и винаги, и во веки веков! Амин!

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си, и не въведи нас в изкушение, но ни избави от лукавия.

Тропари

Помилуй нас, Господи, помилуй нас! Защото, като не намираме никакво оправдание, ние грешните като на Владика Ти принасяме тая молитва: помилуй нас!

Слава…

Господи, помилуй ни, защото на Тебе се уповаваме. Не се гневи много на нас, нито спомняй нашите беззакония, но погледни и сега като добросърдечен и ни избави от нашите врагове; защото Ти си наш Бог и ние Твой народ, всички сме дело на Твоите ръце и Твоето име призоваваме.

И сега…

Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та, като се надяваме на тебе, да не загинем, но да се избавим чрез тебе от беди, защото ти си спасение на християнския род.

Господи, помилуй ни (12 пъти).

Молитва 1

(От св. Макарий Велики)

Към Господа

Боже вечни и Царю на всяко създание, Който ме удостои да достигна до тоя час, прости ми греховете, които извърших в тоя ден с дело, слово и помисъл, и очисти, Господи, смирената ми душа от всяка сквернота на плътта и духа. И ми дай, Господи, през тая нощ да имам спокоен сън, та като стана от смиреното си легло, да благоугаждам на Твоето пресвято име през всички дни на моя живот и да побеждавам плътските и безплътни врагове, които ме нападат. И ме избави, Господи, от суетните помисли, които ме оскверняват, и от лошите пожелания. Защото Твое е царството и силата, и славата, на Отца и Сина и Светия Дух, сега, и винаги, и во веки веков! Амин!

Молитва 2

(От св. Антиох)

Към Господа Иисуса Христа

Вседържителю, Слово на Отца, Иисусе Христе, Който единствен си съвършен, поради голямото Твое милосърдие никога не се отдалечавай от мене, Твоя раб, но всякога пребъдвай в мене. Иисусе, добър Пастир на Твоите овце, не ме предавай на змийното коварство и не ме оставяй на прищевките на сатаната, понеже в мене е семето на тлението. Но Ти, Господи Боже, на Когото се покланяме, Царю свети, Иисусе Христе, като спя, запази ме с непомрачимата светлина на Твоя Свети Дух, с Когото освети Твоите ученици. Дай, Господи, и на мене, недостойния Твой раб, Твоето спасение, когато съм на леглото; просвети ума ми със светлината на Твоето свето Евангелие, душата ­ с любовта към Твоя кръст, сърцето ­ с чистотата на Твоето слово, тялото ми ­ с Твоите спасителни страдания, мисълта ми опази с Твоето смирение и ме дигни навреме да Те славословя. Защото си препрославен с безначалния Твой Отец и Пресветия Дух во веки! Амин!

Молитва 3

Към Пресветия Дух

Господи, Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, смили се и помилвай ме, грешния Твой раб, прости на мене недостойния всичко, с каквото Ти съгреших днес като човек. Прости моите волни и неволни, съзнати и несъзнати грехове, които върших от младини от лош навик, от дързост и малодушие. Ако в Твое име се клех или похулих Твоето име в мисълта си; ако някого укорих или оклеветих в гнева си или оскърбих, или за нещо се разгневих; ако излъгах или прекомерно спах; ако беден дойде при мене и го презрях; ако наскърбих някого или предизвиках свада, или някого осъдих; ако изпаднах във високомерие или се възгордях, или се разгневих; ако, като стоях на молитва, умът ми се поддаде на лукави световни мисли или помислих нещо развратно; ако преядох или се опих, или безумно се смях, или помислих нещо лукаво; ако, като видях чуждата хубост, сърцето ми се нарани от нея; ако говорих неприлични неща или се присмях на греха на брат ми, когато моите съгрешения са безброй; ако за молитва бях нехаен или сторих друго нещо лошо, за което не си спомням, защото всички тия неща, дори и по-големи от тях извърших. Творче мой и Владико, помилвай мене, Твоя малодушен и недостоен раб. Разреши, освободи и прости ми като благ и Човеколюбец, та с мир да легна, заспя и почина аз, блудният, грешен и окаян, и да се поклоня, възпея и прославя пречестното Твое име заедно с Отца и Единородния Негов Син, сега и винаги, и во веки веков! Амин!

Молитва 4

(От св. Макарий Велики)

Към Господа Иисуса Христа

Какво да Ти принеса или какво да Ти въздам великодаровити и безсмъртни Царю, щедър и човеколюбив Господи? Защото, като се леня да Ти угодя и нищо добро не извърших, Ти ме доведе до края на изминалия ден и устройваш обръщането и спасението на душата ми. Бъди милостив към мене грешния и лишения от всяко добро дело, дигни падналата ми душа, осквернена от безмерни съгрешения. Премахни от мене всяка лукава мисъл на тоя земен живот, прости ми, единствено безгрешен Боже, съгрешенията, които извърших днес съзнателно или несъзнателно, с думи, дело, помисъл и с всички мои чувства. Ти Сам ме закриляй и ме пази от всяко вражеско нападение с Твоята божествена власт и неизказано човеколюбие, и сила. Очисти ме, Боже, очисти от многото мои грехове. Благоволи, Господи, да ме избавиш от примката на лукавия, спаси изстрадалата ми душа и ме осени със светлината на Твоето лице, когато дойдеш в слава. Дай ми сега да заспя неосъдно и без мечтания. Запази несмутена мисълта на Твоя раб. Изгони от мене всяко сатанинско въздействие. Просвети разумните очи на сърцето ми, за да не заспя за смърт. Прати ми мирен ангел, пазител и наставник на душата и тялото ми, да ме избави от моите врагове, та, като стана от леглото си, да Ти принеса благодарствени молитви. О, Господи, чуй Твоя грешен и беден откъм добра воля и съвест раб. Дай ми, като стана от сън, да се поучавам с Твоето слово и чрез Твоите ангели прогони далеч от мене малодушието, навеяно от бесовете, та да благославям и прославям Твоето свято име и да славя пречистата Богородица Мария, която даде застъпница за нас грешните, и приеми нейните молитви за нас, защото зная, че тя подражава на Твоето човеколюбие и не престава да се моли. С нейното застъпничество и със знака на честния кръст, и заради всички Твои светии запази бедната ми душа, Иисусе Христе, Боже наш, понеже си свят и прославен во веки! Амин!

Молитва 5

Господи, Боже наш, като благ и човеколюбив, прости ми каквото съгреших в тоя ден с думи, дело и помисъл. Дай ми мирен и спокоен сън. Изпрати Твоя ангел пазител да ме закриля и пази от всяко зло, защото Ти си пазител на душите и телата ни, и на Тебе ­ Отец, Син и Свети Дух, въздаваме слава сега и винаги, и во веки веков! Амин!

Молитва 6

Господи, Боже наш, в Когото повярвахме и Чието име повече от всяко друго име призоваваме, като отиваме да спим. Дай облекчение на душата и тялото и ни запази от всяко мечтание и греховни наслади, възпри устрема на страстите, угаси пламъците на телесната възбуда. Дай ни да живеем целомъдрено с дела и думи, та като усвоим добродетелния живот, да не се лишим от Твоите обещани блага, защото си благословен во веки! Амин!

Молитва 7

(24 моления по броя на часовете
на деня и нощта от св. Йоан Златоуст)

Господи, не ме лишавай от Твоите небесни блага. Господи, избави ме от вечните мъки. Господи, ако с ум или мисъл, с думи или дела съгреших, прости ми. Господи, избави ме от всяко незнание и забрава, малодушие и вкаменело безчувствие. Господи, избави ме от всяко изкушение. Господи, просветли моето сърце, което лошото пожелание помрачи. Господи, аз като човек съгреших, а Ти като милосърден Бог ме помилвай, като виждаш немощта на душата ми. Господи, прати ми на помощ Твоята благодат, за да прославя Твоето свято име. Господи, Иисусе Христе, запиши мене, Твоя раб, в книгата на живота и ми дай добър край. Господи, Боже мой, макар и нищо добро да не сторих пред Тебе, но по Твоята милост дай ми да поставя добро начало. Господи, поръси сърцето ми с росата на Твоята благодат. Господи на небето и земята, помени в Твоето царство мене грешния, безсрамен и нечист Твой раб.

Господи, приеми ме в покаяние. Господи, не ме изоставяй. Господи, не допускай да изпадна в беда. Господи, дай ми добра мисъл. Господи, дай ми сълзи и умиление и да помня смъртта. Господи, дай ми да мисля за изповядване на моите грехове. Господи, дай ми смирение, целомъдрие и послушание. Господи, дай ми търпение, великодушие и кротост. Господи, насади в мене корена на доброто и в сърцето ми ­ почит към Тебе. Господи, удостой ме да Те обичам от цялата си душа и помисъл и във всичко да върша Твоята воля. Господи, закриляй ме от лоши човеци и от бесове, и от страсти, и от всякакви други неприлични неща. Господи, Ти вършиш каквото пожелаеш: нека бъде Твоята воля и в мене грешния, защото си благословен во веки! Амин!

Молитва 8

Към Господа Иисуса Христа

Господи, Иисусе Христе, Сине Божи, заради пречистата Твоя Майка и по молитвите на безплътните Твои ангели, на Твоя пророк, Предтеча и Кръстител, богоречивите апостоли, светлите и добропобедни мъченици, преподобните и богоносни отци и всички светии избави ме от сегашното бесовско притеснение. О, Господи мой и Творче, Който не искаш смъртта на грешния, но да се обърне и бъде жив, дай и на мене, нещастния и недостоен, да се обърна. Изтръгни ме от устата на погубващия змей, зинал да ме погълне и свлече жив в ада. О, Господи мой, утешение мое, Който заради мене окаяния се облече в тленна плът, изтръгни ме от окаяното ми положение и дай утеха на бедната ми душа. Насади в сърцето ми воля да изпълнявам Твоите заповеди, да изоставя лукавите дела и да получа Твоите блаженства. Понеже на Тебе, Господи, се уповавам, спаси ме!

Молитва 9

Към Пресвета Богородица

Добра Майко на преблагия Цар, пречиста и благословена Богородице Марийо, излей на страдната ми душа милостта на твоя Син и наш Бог, и с твоите молитви ме упъти към добри дела, за да премина останалото време на живота си без грях, и чрез тебе да намеря рая, Богородице Дево, единствено чиста и благословена!

Молитва 10

Към Ангела-пазител

Ангеле Христов, мой свети пазителю и покровителю на душата и тялото ми, прости ми всичко, каквото днес съгреших, и ме избави от всяко лукавство на противния ми враг, та с никакъв грях да не прогневя моя Бог. Но моли се за мене, грешния и недостоен раб, та да ме направиш достоен за благостта и милостта на Пресветата Троица, на Майката на моя Господ Иисус Христос и на всички светии! Амин!

След това:

Кондак на Пресвета Богородица

На тебе, Богородице, поборницата-воевода, ние твоите раби, избавени от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, та велегласно да ти възпяваме: радвай се, Невесто неневестна!

След това:

Преславна Приснодево, Майко на Христа Бога, принеси нашата молитва пред твоя Син и наш Бог, за да спаси чрез тебе нашите души.

Всичкото си упование на тебе възлагам, Майко Божия, запази ме под твоя покров.

Богородице Дево, не отхвърляй мене грешния, който търси твоята помощ и твоето застъпничество. Понеже на тебе се надява душата ми, помилвай ме!

След това молитвата към Св. Троица

(От св. Йоаникий)

Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, покров ми е Дух Свети: Света Троице, слава на Тебе!