Меню Затваряне

Календарен благослов

Вяра и Дело

Вяра и Дело

През 2021 г. се навършват 185 години от съграждането на най-стария действащ православен храм в Каварна – „Св. вмчк Георги“. Досточтимата годишнина се отбелязва и с превърналите се вече в традиция художествени календари – стенен и джобен формат.

Юбилейното издание на календара е единадесето поред и е част от по-голяма и, вярваме, богоугодна инициатива, чиято основна цел е популяризиране на емблематичния за града храм. Идеята за това принадлежи на каварналията Атанас Димитров – АтаДим, който от години реализира значителен по мащаб проект за съхранение и възраждане на родовата памет за емблематичното за няколко епохи духовно и културно средище.

Тази година търсенето на нови художествени форми за изразяване на конкретното послание намери своя отговор по нов начин. Особен интерес представлява фактът, че многолистният календар включва 13 творби, дело на приятелите от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) в каварненското село Българево. Използвани са различни изобразителни техники, символизиращи разностранните пътища, по които достигаме до вярата и изразяващи едно затрогващо послание за чиста вяра и безрезервна любов. 

Надсловът на календара също не е случаен – дванадесети стих от 89 псалом: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце.“ Мъдростта на сърцето, в конкретния случай, иска да каже: служи на ближния, на брата си. Подпомагай бедните, немощните, страдащите, отхвърлените и маргинализираните. Нека християните и днес също свидетелстваме не чрез думите си, а чрез своя живот и дела, вкоренени в истинската вяра.

Благотворителният календар е лимитиран и се разпространява срещу дарение от 10 лева в каварненските храмове и търговски обекти. Събраните средства ще бъдат използвани целево за развитие на творческите работилници на ДПЛУИ.

Тази година – въпреки всичките й специфики – не направи изключение от утвърденото вече правило: тиражираха се два вида джобни календарчета с упътване кога и как се пости през годината. Изображенията отново са дело на приятелите от Дома. Така ползата е осигурена в няколко посоки – освен чисто информативния си характер, съдържанието всеки ден ни напомня за смисъла на поста като средство за обожение, което е и смисълът на човешкия живот.

Това благотворително дело нямаше да се реализира без всеотдайната подкрепа на наши верни съмишленици. Дизайнът на стенния календар е дело на дългогодишен приятел, пожелал да остане анонимен, а малките за поредна година са изготвени безвъзмездно от Иван Илиев – графичен дизайнер и илюстратор от Бургас.

Тук трябва да отбележим и станалото вече традиционно участие на малкия каварненски храм в голямата годишна класация на Министерството на туризма. Храм „Св. вмчк Георги“ спечели почетното пето място в категорията „Изборът на българите“. Наред с обекти, които пазят история и я показват, на пето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Той е и единственият храм в България, класирал се сред първите 10.

На многая и благая лета и дано Бог ни напътства във всеки ден на настъпилата 2021 година!

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: