Меню Затваряне

Патр. Вартоломей е поканен да присъства на избора и интронизацията на Българския патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей прие по обяд в събота, 18 май 2024 г., голяма делегация от архиереи, клирици и миряни поклонници от Българската православна църква и сърдечно приветства Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Яков, Велички епископ Сионий, Смоленски епископ Висарион, духовенството и останалите гости от делегацията.

„Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит“, каза Вселенският патриарх, който през март оглави опелото на Предстоятеля на Българската църква, и продължи: „Точно вчера получих писмо от моя брат Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата света Българска църква ме кани да присъствам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Българска църква. Много любезно от ваша страна, че лично поканихте Вселенския патриарх на исторически момент от живота на вашата Църква“.

На 30 юни, когато трябва да се проведе изборът, патриарх Вартоломей е планирал да посети митрополията на Арта. „Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и благословена и съответно е и желанието ми да се отзова на нея. Надявам се братът митрополит на Арта, където трябваше да свещенодействам в този ден, да прояви разбиране и да променим програмата”.

Като припомни, че живеем в трудно време, в което свидетелството на Православната Църква е повече от необходимо и за това свидетелство се нуждаем от единство и любов, посещението на българските архиереи е исторически важно за двете църкви:

„Не забравяме, че Българската църква е първородна дъщеря на Константинополската църква. Затова, дори да е имало неприятни моменти в живота на нашите църкви в миналото, връзката между Майка и първородна дъщеря винаги е свещена и неразрушима връзка“, заключи Вселенският патриарх.

Източник: Ecumenikal Patriarhate

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: