Меню Затваряне

14-ти февруари не е празник нито на св. Трифон, нито на св. Валентин, а Успение на св. Кирил Философ

Свещ. Траян Горанов

Свещ. Траян Горанов

14-ти февруари не е празник нито на св. Трифон (1 февруари), нито на св. Валентин, а Успение на св. Кирил Философ. В нашето календарче е написано след името му “Славянобългарски”. Лично не разбирам календарописеца какво има предвид с това “пояснение”.

Св. Кирил е починал през 869 г. Няма никакви сведения относно етническия му произход, освен, че баща му е бил кмет на Солун. За онова време вероятността кмета да е различен от грък във Византия е клоняло към нула. Фактът, че св. братя са познавали и превели на южнославянско наречие някои богослужебни книги, кара някои българи да смятат, че вероятно майка им е “българка”. Ще ни се.

Но да се върнем по същото време, когато царува княз (вече с титла “цар”) Борис. В подчинената му държава има ясно разграничение на три етноса, които той иска да обедини под една вяра и успява: българи, славяни и траки. И трите етноса имат три тотално различни езици.

А какво означава “славянобългарски” – нямам никаква идея, бедно ми е въображението. Няма как единият родител да е славянин, а пък другият да е българин. Някаква недомислица. Той и брат му Методий били изпратени при моравските и панонски славяни на мисия от патриарх Фотий, за да спечелят за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език.

Но чувствително били засегнати интересите на местното германо–латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба против тях. На двамата братя – славянски просветители се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа. Да не се бърка това със сегашната ни представа за римокатолицизма. Това са 185 години преди разделението на Църквата.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата “Св. Климент Римски”.

В България “който плаща, той поръчва музиката”. За търговците 14 февруари е бизнес. “Вино”, “любов”, алабаланици. Аз ще се радвам, ако никой от вас не съучаства в тяхното разпространение, а всеки каже на близките: не, днес празнуваме успението на свети Константин-Кирил Философ. А 50 дни преди успението му е Рождество Христово.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: