Меню Затваряне

15 години от хиротонията и 8 години от каноническия избор на митрополит Наум

На 20 март 2022 г. с празнична св. литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе бяха отбелязани 15-годишнината от епископската хиротония и 8-годишнината от каноническия избор на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

На архиерея съслужиха: ст. ик. Илия Тонков, архиерейски наместник за Тутраканска духовна околия, ст. ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник за Разградска духовна околия, ст. ик. Валентин Лазаров, архиерейски наместник за Поповска духовна околия, ст. ик. Владимир Костадинов, свещ. Недялко Димитров и дяконите Симеон Николов и Илиян Тошков.

В края на св. литургия Негово Високопреосвещенство беше поздравен за честваните годишнини от ст. ик. Владимир Костадинов, старши епархийски съветник, който му пожела дълголетно архипастирско служение, в здраве и благоденствие.

Митрополит Наум благодари на всички духовници и богомолци, дошли да го поздравят, молитствайки им Божията подкрепа и закрила. За всички беше изпято многолетие.

Митрополит Наум е постриган е за монах на 22 декември 1990 г., още като студент в Богословския факултет, от Браницкия епископ Герасим, под духовното наставничество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. апостоли Петър и Павел“ в село Златар, в Шуменска духовна околия. От септември 1992 до юли 1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“, а през летните месеци е ефимерий и в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. пребивава на специализация в Гърция.

На 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник във Велики Преслав, във Варненската и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е въведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храма „Св. архангел Михаил“ във Велики Преслав.

Според решение на Светия Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. Наум е назначен за главен секретар на Синода и за председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“. На 17 март 2007 г. в катедралата е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.

През 2010 г. отстъпва председателското място на храма „Св. Александър Невски“ на епископ Тихон, но запазва задълженията си като главен секретар на Светия Синод.

На 23 март 2014 с пълно единодушие Светият Синод го избира за митрополит на Русенската епархия, където той влиза във владение на 5 април 2014 г.

Източник: Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: