Меню Затваряне

159 брой на “Християнство и култура”

Излезе от печат новият брой 159 на “Християнство и култура” със следните автори и акценти в темите на броя:

„Идеологията превръща Църквата в институт за пропаганда“, казва в интервю за списанието отец Георги Митрофанов, а тезата му е илюстрирана и с неговата статия, посветена на историята на Руската православна църква в периода 1927–1932 г.

На избора на новия Сръбски патриарх Порфирий е посветен текстът на младия сръбски богослов Стефан Зелкович, а патриархът е представен и с неговата статия „Европейската рецепция на библейската бедност“. Проблемът за мястото на Църквата в съвременния свят е разгледан и в разговора с католическия богослов Томаш Халик под заглавие „Жилото на съмнението ме държи буден и жив“.

В рубриката „Християнство и култура“ ще откриете лекцията на френския философ Реми Браг „Що е култура?“, а в рубриката „Съвременно богословие“ е представен текстът на прот. Йоан Майендорф „Единство на Църквата – единство на човечеството“.

„Пътища“ представя статията на Ангел Димитров „Същността на човека в антропологията на св. Тома от Аквино“, а в рубриката „Християнство и музика“ Ивайло Борисов разглежда темата „Поставян ли е въпросът за употребата на инструменти в православната музика“.

Откъс от новата книгата „Светеца от затворите. Валериу Гафенку (1921–1952)“ и рецензия на Сандра Керелезова „Затворът като обител на благодатта“.

Разговор с режисьора Димитър Радев „За паметта, прошката и промяната, посветен на новия български филм „Рая на Данте“ – в рубриката “Християнство и кино”.

Броят е илюстриран с творби на Микеланджело, разгледани във втората част от статията на Владимир Градев „Кожата на истината“.

Повече подробности за материалите можете да видите на страницата на списанието във фейсбук или сайта на списанието hkultura.com.

Posted in Култура

Вижте още: