Меню Затваряне

Архим. Никанор: 20 години послушание в Църногорския манастир

Архим. Никанор (Мишков)

Архим. Никанор (Мишков)

На днешния ден преди 20 години прекрачих прага на Църногорския манастир, за да постъпя като послушник.

Бях го избрал заради познанството си от по-рано с игумена отец Евгений, монашеския ред и отдалечеността на мястото, както и това, че обителта бе в окаяно състояние. Посрещнаха ме сегашните манастирски братя Адриан (като монах) и Иларион (тогава още послушник Кирил).

Началото беше наистина трудно – едно глухо и порутено място без електричество и без каквито и да са приходи. Всичко, което ни беше нужно за живот, трябваше да си изработваме сами с двете си ръце. Отвън понякога ни докарваха единствено брашно, олио и захар. Имахме градини и животни.

Въпреки тежките условия за живот, изискващи всекидневен подвиг, игуменът беше строг и суров човек и държеше на пълното самоотречение и послушание, неукоснително1Без прекъсване (бел. ред.). изпълнение на килийното правило и четене на духовна литература – щях да добавя „в свободното време“, но такова нямаше. Аз успях да изкарам тринадесет години такова послушание, докато с отец Евгений не се разделихме по един неприятен начин.

Много хора минаха през манастира през тези години – едни идваха вече като духовници, други постъпваха като послушници. От „старото време“ днес останаха само монасите Адриан и Иларион, в известна степен и йеромонах Захарий помни трудностите. Мнозина не устояха в този път, а някои днес монашестват в други свети обители.

Никога, дори и в най-смелите си мечти (всъщност аз не мечтая, но нали такъв е израза), не съм си представял, че е възможно манастирът да се преобрази по този начин. Не знам дали е „за добро“, но ако не бяха ремонтите, днес едва ли щеше да бъде обитаем.

Едно от големите Божии благодеяния към мен беше срещата ми – благодарение на еп. Поликарп – със забележителния старец на братството на Герасимеите от светогорския скит Малката св. Анна монах Спиридон и неговия духовен събрат стареца на келията Милопотамос монах Епифаний. Много неща научих от тях и още се уча – дори от спомените! Те и двамата много обичаха Църногорския манастир и някак предадоха тази любов и на други светогорски отци и псалти.

Доста години бях зилот и като такъв постъпих в манастира. Мисля си, че без тази свръхревност и желание за отдалечаване от всичко мирско, нямаше да намеря този манастир и да остана в него. А пък с времето идва и духовното помъдряване и „сдобряването“ с Църквата.

Не бих могъл да изразя чувствата, които изпитвам при спомена за изминалите години. Но са топли.

Повече снимки вижте на профила на архим. Никанор (тук).

  • 1
    Без прекъсване (бел. ред.).
Posted in Публицистика, Разкази, писма и пътеписи

Вижте още: