Меню Затваряне

26 години от блажената кончина на Браницки епископ Герасим

На 25.05.2021 година се изпълват 26 години от блажената кончина на Браницки епископ Герасим.

Браницки епископ Герасим е роден на 18 август 1914 г. в с. Иваново, Шуменски окръг. В семейството си получава християнско възпитание. Завършва Софийската духовна семинария през 1936 г. На 14 ноември същата година приема монашество и е зачислен към братството на Рилската св. обител. Епископ Герасим продължава образованието си в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, завършва и едногодишна специализация в БФ в гр. Берн, Швейцария.

На 17 ноември 1968 г. в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ е ръкоположен в епископски сан с титлата Браницки.

В продължение на 45 години дядо Герасим служи на светата ни Църква като възпитател, после учител и ректор на Духовната семинария. Този пост той заема от началото на учебната 1971/1972 г. до края на учебната 1985/1986 г., подготвяйки мнозина свещенослужители за Божието дело.

След пенсионирането си през 1986 г. еп. Герасим се установи на покой в Сливенска св. митрополия, но цели 10 години бе духовен наставник, молитвеник и изповедник на православните християни от гр. Сливен и епархията.

Опелото на епископ Герасим било извършено на 27 май в храм „Успение Богородично“ в гр. Сливен от Сливенския митрополит Йоаникий, Нюйоркския митрополит Геласий и Траянополския епископ Иларион, след което епископ Герасим е погребан в двора на храма.

За атмосферата, в която израстват семинаристите по това време, достатъчно красноречиво е споделеното от Браницки епископ Герасим: „Милост велика Бог ми даде, като ме постави учител (Еф. 4:11) в духовните ни училища в продължение на четиридесет години. Скъп дар от Бога ми е всеки мой ученик, а най-вече духовните ми синове. Чистосърдечно често им казвам: няма по-скъпо нещо от духовното чедо! За мене духовните чеда, родени и съгрявани с отеческа обич в име Христово, като Божи дар са скъпо съкровище. При него постоянно е сърцето ми от събуждане сутрин до заспиване вечер, защото казано е: „дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви” (Мат. 6:21).

Вечна и блажена да е паметта на Браницки епископ Герасим!

Posted in Памет

Вижте още: