Меню Затваряне

40 дни от кончината на Западноевропейския епископ Лука (Ковачевич)

На 25 януари се навършиха 40 дни от кончината на Западноевропейският епископ на Сръбската православна църква Лука, който се упокои в Господа на 17 декември 2021 г.

Епископ на Западна Европа Лука (Ковачевич) е роден на 30 октомври 1950 г. в Пискавица край Баня Лука. Завършва Духовната семинария на “Свети Три светители” в манастира К(ъ)рка през 1971 г., а през 1982 г. учи богословие в Института “Свети Сергий” в Париж. „

Постриган е за монах на 26 юни 1976 г., а през същата година, на празника на Свети пророк Елисей, е ръкоположен за йеромонах от австралийско-новозеландския епископ Николай.

От 1982 до 1992 г. е брат на манастира “Св. Сава” в Ейлат, Австралия.

Светият Архиерейски Синод на Сръбската православна църква на редовното си заседание през 1992 г. избра архимандрит Лука за епископ на Австралия и Нова Зеландия.

Епископската му хиротония е в манастира Въведение на Пресвета Богородица в Белград на 17 август 1992 г. извършена от сръбския патриарх Павле с участието на голям брой архиереи.

През същата година е интронизиран в престола на австралийско-новозеландските епископи в манастира “Св. Сава” в Ейлат. През 1997 г. той е избран за епископ на Западна Европа със седалище в Париж и в същото време служи като администратор на Австралийско-Нова Зеландия до 1999 г.

Царство му небесно и вечна памет!

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: