Меню Затваряне

Почина Диоклийският митрополит Калистос (Уеър)

В 1 ч. сутринта (британско време) е починал Диоклийският митрополит Калистос (Уеър).

Завърши земния си път един невероятен духовник, проповедник и богослов, който пишеше с грижа за човека и неговото спасение.

Митропоит Калистос (Уеър) е роден на 11 септември 1934 г. във Великобритания през 1934 г. Завършва Оксфорд със специалности богословие и класически култури. Приема православната вяра през 1958 г., след което прекарва много време в православни манастири в Гърция и на Света гора.

През 1966 г. приема монашеско пострижение и е ръкоположен за свещеник. През 1982 г. е хиротонисан за Диоклийски епископ към Вселенската патриаршия, а през 2007 г. е провъзгласен за митрополит. Автор е на много книги, посветени на православната вяра; преводач от гръцки на светоотечески текстове, сред които и сборникът „Добротолюбие“.

В продължение на 35 години преподава православно богословие и патристика в Оксфорд. Неговото слово по неподражаем начин говори едновременно за вечните духовни истини и за актуалните въпроси на съвремието. Лекциите и беседите на митрополит Калистос докосват умовете и сърцата както на навлезлите в дълбините на богословието, така и на онези, които правят първите си стъпки в познанието за учението на Православната църква.

У нас е познат с много преводи и беседи, както и с книгите си Тайнството на човешката личност“ (2002), „Жените в Православната църква“ (2002, заедно с Елизабет Бер-Сижел), „Царството вътре в нас“ (2012), „Православният път“ (2014).

Бог да го прости и да приеме в Царството Си!

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: