Меню Затваряне

80 години енорийски бюлетин „Вяра и Дело“

Вяра и Дело

Вяра и Дело

Преди 80 години, през снежния декември на 1940-а година излиза първият брой на енорийския бюлетин „Вяра и Дело“ – единствен по рода си в Добричка духовна околия. В уводната статия основателят и издателят о. Василий Яков, временно командирован в новоосвободените добруджански земи, споделя:

„Този бюлетин го нарекохме „Вяра и Дело“, защото целта на всичката дейност на земната църква е да съгласува вярата с делата си.(…) С това се подчертава върховната цел на християнския живот. Моето пожелание е този бюлетин да стане редовен посетител на християнските семейства във втора Каварненска енория. Да им донася все по-хубави и по-хубави вести и поучения. Да отбелязва в своите страници все по-големи дела, резултат на все по-пламенна вяра. Св. Великомученик Георги, покровителят на храма и енорията, да съгрява всички хубави начинания около храма, за да крепнат и се развиват от сила в сила за радост и слава Божия и за общо спасение на енориашите.“

За съжаление излиза един единствен брой на бюлетина, поради откомандироването на създателя му в титулярната му Търговищка енория през април 1941 година. Едва 76 години по-късно – през 2016 г. – започва да се изпълнява дълбокото желание на о. Василий Яков. Тогава по идея и инициатива на Атанас Димитров – АтаДим, с подкрепата и благословението на предстоятеля на храма – приснопаметния о. Йовчо Иванов (1941-2017), пелената на забвението беше разкъсана и традицията възстановена.

Запазената визуална идентичност на издавания преди десетилетия бюлетин се оказа и своеобразен мост във времето, свързващ поколения вярващи. Вестникът винаги съдържа интересни и актуални авторски материали. Печатното издание се разпространява в множество енории на БПЦ и така словото му достига далеч извън границите на енорията. Всички материали след излизането от печат се разпространяват и в интернет пространството.

Отбелязваме 80-годишнината на „Вяра и Дело” с благодарност и достойнство гледаме както напред към бъдещето, така и назад към натрупаната богата история и скъпи традиции, отдавайки заслуженото признание на всички, работили упорито и всеотдайно през годините.

Новияг брой 6 (26), година VI, за месец декември 2020 г., който ще ви представим през следваща седмица съдържа:

“80 години енорийски бюлетин „Вяра и Дело“, ВД – 1-2 стр.

“Слава във висините Богу, и на земята мир” от свещ. Красимир Кръстев – 1-2 стр.

“Посрещане на Рождество Христово в Добруджа – преди и сега” от Елеонора Христова – 2-3 стр.

“Духовникът по време на пандемия” от архим. Атанасий (Султанов)– 3-4 стр.

Чоже да изтеглите бюлетина за четене и в pdf формат тук:

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: