Меню Затваряне

IRF с нов доклад: „Русия продължава да изтезава свещеници и да разрушава украински църкви“

По време на пълномащабната инвазия руските войски повредиха или унищожиха напълно най-малко 630 църкви, молитвени домове и други религиозни съоръжения в Украйна. 

Институтът за религиозна свобода (IRF) публикува тези нови данни в доклада „Въздействието на руската инвазия върху религиозните общности в Украйна“. Изследването на IRF съдържа резултати от мониторинг и проучвания за положението на украинските религиозни общности на окупираните от Русия територии.

На следващите линкове можете да видите докладите на английски и украински език:

Освен това IRF записа седемнадесет интервюта с религиозни лидери от различни деноминации относно руските военни престъпления в Украйна. Тези видео свидетелства са достъпни за гледане в YouTube с английски субтитри на този линк: https://bit.ly/2022-IRF-video-testimonies

Александър Зайец, председател на УС на Института за религиозна свобода, ръководител на проекта:

„Кремъл използва религията, особено руските религиозни центрове, като инструмент за война срещу Украйна. В допълнение към пропагандирането на омраза към украинците, руските власти в окупираните територии на Украйна често практикуват произволни арести и лишаване от свобода, изтезания и дори убийства на украински религиозни лидери. Подлежат на репресии онези свещеници, пастори, имами и др., които не са съгласни да сътрудничат и отказват да се подчинят на руските религиозни центрове“.

В доклада на Института за религиозна свобода (IRF) се посочва, че най-много щети са нанесени от руски ракети, дронове камикадзе и артилерия, включително целенасочени атаки срещу цивилни обекти. Освен това някои места за поклонение са умишлено разграбени от руската армия, затворени са или превърнати от окупационните власти в административни сгради. 

Повечето църкви, молитвени домове, синагоги и джамии са унищожени в Донецка област (най-малко 146), Луганска област (най-малко 83) и Херсонска област (най-малко 78). Огромни са разрушенията и в Киевска област, където руските войски се опитаха да превземат столицата на Украйна през февруари-март 2022 г. (73). Поради продължаващите военни действия нараства броят на разрушените сгради в Харковска област (най-малко 62), Запорожка област (най-малко 51) и Николаевска област (поне 41).

На конфесионален принцип най-много щети от руската агресия претърпяха православните храмове – общо най-малко 246. От тях най-много са пострадали църквите на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) – най-малко 187. Разрушени или повредени са също 59 църкви на Православната църква на Украйна.

Д-р Максим Васин, изпълнителен директор на Института за религиозна свобода, автор на доклада, д.ф.н. по право:

„Най-вероятно е, че ако Русия запази контрола над окупираните територии на Запорожка и Херсонска област през 2024 г. и след това, украинските църкви и религиозни общности в тези региони ще бъдат изправени пред същата съдба като вярващите в частите на Донецка и Луганска области, окупирани от 2014 г. Руските окупационни власти ще продължат да се борят с всякакви прояви на несъгласие, опозиция и украинска идентичност, особено религиозна идентичност, чрез прилагане на репресивно руско законодателство“.

Скривайки се зад лозунги за защита на рускоезичните, „денацификация“ и „десатанизация“ на Украйна, Кремъл всъщност прилага идеологията на „Русский мир“ (Руски свят). Както се тълкува от руските пропагандисти, тази идеология включва физическото унищожение на украинския народ като нация (геноцид), премахването на украинското културно наследство, свалянето на украинското правителство и изчезването на украинската държава.

Институтът за религиозна свобода формулира няколко препоръки в доклада. Сред тях са следните:

  1. Да осъди публично идеологията на Руския свят и позицията на Руската православна църква и Московския патриарх Кирил, както и на други руски религиозни сдружения и лидери, които участват в руската агресия и я оправдават или насърчават омраза и геноцид срещу народа на Украйна.
  2. Силно и проактивно да подкрепя усилията на Украйна за разследване на руски военни престъпления и наказателно преследване на всички военнопрестъпници.
  3. Да се ​​въведат персонални санкции срещу руски длъжностни лица, религиозни лидери, медийни работници и други лица, отговорни за оправдаването или извършването на репресии срещу украински религиозни лидери и религиозни общности на украинските територии, контролирани от Русия.
  4. Да се ​​определи Руската федерация като държавен спонсор на тероризма, като се имат предвид постоянните атаки срещу цивилното население и критичната инфраструктура на Украйна, умишленото изостряне на хуманитарната криза, ядреното изнудване, използването на изтезания, нечовешко отношение към военнопленници и произвол затворени цивилни, особено религиозни фигури.

Институтът за религиозна свобода подготви доклад „Въздействието на руската инвазия върху религиозните общности в Украйна“ като част от проекта Locked Faith с подкрепата на организацията за изграждане на мира PAX (Холандия) в сътрудничество с Mission Eurasia (САЩ), Центърът за граждански свободи (Украйна) и представители на Украинския съвет на църквите и религиозните организации. 

Това е четвъртият доклад за руските военни престъпления срещу религиозни общности, изготвен със съдействието на Института за религиозна свобода от началото на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна. Преди това, през септември 2022 г., Институтът за религиозна свобода (IRF) публикува доклада „Руските атаки срещу религиозната свобода в Украйна“. През 2018 г. беше публикуван докладът „Религиозната свобода под прицел: руският терор в окупираните територии на Източна Украйна“. През 2015 г. с участието на IRF коалиция от правозащитни организации публикува доклада „Когато Бог се превърне в оръжие“.

————–

Източник: Institute of Religious Freedom in Ukraine

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: