Меню Затваряне

OPAC призовава да се наложат санкции на руски духовници, които подкрепят Кремъл

Православният комитет по обществени въпроси (OPAC) излезе с изявление, в което се казва следното:

„Православният комитет по обществени въпроси счита, че руският народ и Руската православна църква не носят отговорност за варварските атаки срещу Украйна. Това зависи изцяло от тяхното ръководство. Патриарх Кирил, неговият възможен наследник Псковският митрополит Тихон, Волоколамският митрополит Иларион, който ръководи Отдела за външни църковни връзки на Руската патриаршия и отец Николай Балашов, свещеник в ОВЦВ1Отдел за външни църковни връзки, а в източника е посочен като ОВЦО (бел. ред.) и дългогодишен съучастник на Кирил – всички са съучастници не само в подкрепа на инвазията в Украйна, но и в увековечаването на лъжите на правителството срещу собствения им народ.

Вместо да се изправят срещу Путин и неговите сътрудници, те са също толкова виновни, колкото и останалите. Те изоставиха православния народ на Украйна, който съставлява 1/3 от тяхното паство, и са също толкова виновни за смъртта на невинни деца и цивилни, колкото войниците, действащи по заповед на Кремъл. Идеята, че тази инвазия е в полза на украинския народ, би била смешна, ако не беше съчетана с такива ужасяващи военни престъпления.

Като Православен комитет по обществени въпроси, ние не можем да стоим отстрани и да слушаме лъжите, които се произнасят от тези т.нар. „пастири“ на Руската църква, които се държат повече като вълци в овчи кожи. Подобно на всички други олигарси и държавни служители в Русия, тези духовници трябва да бъдат санкционирани сега и да бъдат държани отговорни за предателството им на православната вяра и съучастието им в тази несправедлива и смразяваща кръвта война“.

————

Източник: Doxologia Infonews

  • 1
    Отдел за външни църковни връзки, а в източника е посочен като ОВЦО (бел. ред.)
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: