Меню Затваряне

SERB: “Никита Михалков се подигра с православните през Страстната седмица”

„Михалков се подигра с православните през Страстната седмица“ – това заяви в своя телеграм-канал православно-патриотичното прокремълско движение „SERB“. Съобщението се отнася до филма „Жар-птица“, показан на 29 април, Велики четвъртък, на международния кинофестивал в Москва.

Филмът разказва за хомосексуалните отношения в Съветската армия, а обвинението е насочено към руския кинорежисьор Никита Михалков, който освен ръководител на фестивала и председател на Съюза на кинематографистите в Русия, е и член на Патриаршеския съвет по култура на РПЦ-МП.

Искането на руското освободително движение „SERB“ (известно като “Югоизточен радикален блок” (South East Radical Block – SERB) е православната общественост да се отнася към известния режисьор с недоверие, „когато за пореден път Н. Михалков от екрана на телевизора разказва за любовта към историята, за православието“. Движението се определя като “националистическа прокремълска политическа група, действаща на територията на Русия и Украйна, известна със своите провокации против руската опозиция, по чиито предположения се финансира от руските сили за сигурност” (тук).

„Тази трогателна история ще ви отвори очите за свят, пълен с потискане на чувства, страх и опасност“ – такъв е анонсът на филма в социалните мрежи, който се излъчва с подкрепата и съдействието на Министерство на културата на Русия, правителството на Москва и Министерство на културата на Москва.

Филмът „Жар-птица“ е на естонския режисьор Петер Ребан. Сюжетната линия се развива по времето на 70-те години в естонската част на  СССР и разказва за приятелството между двама войници от военновъздушните сили – съветският войник Сергей и британският пилот Роман.

На 7 май членовете на съвета на „Свещената дружина“(Свещения отряд), съставен от движенията „Консерватор“, „Триединна Рус“, „Съюз на православните хоругвоносци“ и „Асоциация на православните експерти“ на РПЦ-МП, също са изразили своя решителен протест към „православния режисьор“ Михалков против демонстрацията на кинофестивала под негово ръководство не само заради филма „Жар-птица“, но и заради още един филм с подобно съдържание на режисьора Сева Галкин „Фенове“. Героите от филма са скинхед от различни футболни клубове. На 22 април режисьорът съобщи пред руски медии, че Московският международен филмов фестивал няма да покаже драмата, а администрацията на фестивала, без да обясни причините, е отстранила филма от прожекцията и е посъветвала режисьора да намери друго място, където да го излъчи.

В отговор на публикуваното съобщение на „православните активисти“, секретарката на Никита Михалков съобщи, че той няма нищо против прожекцията на филмите с такова съдържание на Велики четвъртък.

„Надяваме се, че този инцидент ще бъде изчерпан и ние с Вас ще се окажем в един окоп“ – пишат православните общественици на Михалков. „Никой от нас няма да устои сам на глобалната борба. В днешната борба за ценности не може да има компромиси“.

В интервю за телевизионния канал “Цариград” обаче, съветският и руски аткьор и кинорежисьор Николай Бурляев изрази увереност, че Никита Михалков не е бил уведомен за съдържанието на тези филми и това е било постановка, тъй като “отделни лица, които подбират филмите и формират състава на уважавания кинофестивал, са се опитали да лобират за чужди на руския народ идеи”.

“Как е възможно това в Русия, където е приет указ на президента за основите на държавната и килтурна политика, който се счита за конституция на Министерство на културата? В нея се казва, че нашата култура трябва да се основава на традиционни духовни и морални ценности. Тогава защо в Москва, в Русия, допускаме такова нещо? – пита Бурляев.

.Източник: Credo.press и телеканал Цариград

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: