Меню Затваряне

VI Международен конкурс за рисунка на тема „Рождество Христово“

Д-р Николинка Климукова

Обявен е VI Международен конкурс „Рождество Христово“ за рисунка на тема „Рождество Христово“

Наближаващият, колкото скъп за поколения българи, толкова и важен християнски празник и тази година е повод за вдъхновение и творчеството на малки и на големи художници от страната и чужбина. В светлината на дългоочакваното идване в света на Богомладенеца е обявен VI Международен конкурс за рисунка на тема: „Рождество Христово“ от Aтелие–галерия „Арт Муза“, с участието на ССКИ и столичния храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ с благословението на неговия предстоятел иконом Стилян Табаков. В произведенията, създадени с техника и формат по избор на автора се очаква те да пресъздат идаването на Богочовека в света, началото на земният му живот и значението за хората на този момент от Библейската история, сложила началото на новата ера след Христа. Надяваме се да не се измества темата към народните обичаи и новогодишните сюжети. Размерът на рисунките, картините, иконите, апликациите и др. както и материалите за изпълнение, са по избор на автора. Може да се участва в пет групи с до две рисунки в съответните възрасти.

Изисквания към творбите

Размерът и материалите за изпълнение са по избор на участниците като всеки от тях може да изпрати до две рисунки.

Кой може да участва?

Конкурсът е предназначен за деца от 3 до 19 години и за възрастни като е разделен на пет възрастови групи:

1. От 4 до 6 години.

2. От I до IV клас.

3. От V до VII клас.

4. От VIII до XII клас.

5. Над 19 години.

Тази година се обявяват 2 нови категории:

6. Колективна творба

– в същите възрастови групи.

Изискването е колективните творби да са с размер от 50/70 см до 70/100 /см.

Творбата да е насана на гърба със следната информация: институцията, от името на която се представят, имената на всички участници, както и ръководителя; адрес, имейл  и телефон на ръководителя.

7. Най-добрият Рождественски зограф получава еднократна стипендия от 300 лв.

В тази категория са поканени да участват всички наградени с 1, 2 и 3-то място като нарисуват на живо рисунка на тема „Рождество христово“ идентична или различна от представената за учстие в конкурса в рамките на 3 до 5 часа. Рисунката може да се нарисува или на място в Aтелие – галерия „Арт Муза“ на 16.12.2023 или да се изпратят някоко записа с важни моменти от процеса на рисуването на произведението: началния, крайния и междините моменти до 15.12.23. Най-добрият зограф ще бъде награден със стипендия на стойност 300 лв. Нейната цел е да стимулира талантлив млад художник и да направи повече хора съпричастни на творческия процес, вдъхновен от светлото Рождество Христово. Клипчетата със създавенето на произведението на победителя ще бъдат публикувани в феисбук страницата на конкурса и на галерия „Арт Муза“.

Срокове:

9 декември 2023 г. – краен срок за изпращане на рисунките по електронен път. Снимки на рисунките могат да бъдат изпратени на Фейсбук страницата Конкурс Рождество Христово. Освен снимките на творбите е необходимо да се предостави следната информация за участника: трите имена, възраст, име на рисунката, техника и размери, електронна поща, име на школата или ръководител (в случай, че има такива). Всички рисунки, които отговарят на условията на конкурса, а именно да се изобразява православната християнска тематика на празника,  ще бъдат качени на Фейсбук страниците „Конкурс Рождество Христово“ и галерия „Арт Муза“.

Конкурсът ще се проведе на два етапа:

11 декември 2023 г. – обявяване на резултатите от първото класиране. Избраните участници на първи етап ще бъдат уведомени със съобщение във Фейсбук Рождество Христово или на електонната поща и трябва да изпратят рисунките в оригинал.

13 декември 2023 г. – краен срок за изпращане на творбите  на участниците от първото класиране за провеждане второ класиране на адрес: София, Офис Еконт, Опълченска №117, за Николинка Климукова, тел.: 0877544662.

14 декември 2023 г. – обявяване на резултатите от второто класиране.

16 декември 2023 г. до 15 ч. – изпращане на записи с процеса на рисуване на произведението на желаещите  да участват в категория Най-добър Рождественски зограф (наградените с 1, 2 и 3-то място).

16 декември 2023 г. от 15 до 20 ч. – Рисуване в Aтелие – галерия „Арт Муза“, София за желаещите  да участват на живо в категория Най-добър Рождественски зограф (наградените с 1, 2 и 3-то място).

17.12.2023 – награждаване и изложба в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“, София, ул. „Опълченска“ 112. Обявяване на приза „Най-добър Рождественски зограф“. Участие в Коледния базар.

Най-хубавите рисунки, съобразени с условията на конкурса и изобразяващи най-добре православния характер на празника, ще бъдат качени на феисбук страницата на конкурса и на галерия „Арт Муза“ и ще получат грамота за успешно участие, изпратена онлайн. След литургия на 17.12.2023 ще се връчат наградите и ще се открие изложба в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ с наградените творби. Те остават за оргнизаторите и участват в благотворителния коледен базар. Всички участници, които отговарят на условията на конкурса, ще получат грамота за участие и диплом и предметна награда за призовите места и за ръководителите на школи, които ще се връчат лично на откриването или ще се изпратят в онлайн вариант на ел. поща на участника. Моля, желаешите да получат грамота, да го заявят и да посочат електронен адрес за изпращане. Участниците, които ще си получат грамоти и дипломи на тържеството на 17.12.23 да го заявят на имейл или със съобщение на фейсбук страницата.

Николинка Климукова: 0877544662 (вечер след 20.00 ч.).

Email: art_muza@abv.bg; artmuzasofia@gmail.com

Facebook: Конкурс Рождество Христово

Facebook 2: Галерия „Арт Муза

Posted in Култура, Новини, Новини от страната

Вижте още: