Меню Затваряне

Алексей Навални: „Ако ме убият, не се предавайте!“

Почина Алексей Навални – руският опозиционер, станал кошмар за Владимир Путин и режима в Кремъл.Такъв кошмар, че руският президент не го спомеванаше публично по никакъв повод.

Алексей Навални беше тровен, осъждан няколко пъти, изпратен в руска колония за политически затворници в най-отдалечената и северна част на Русия. Затворническата служба съобщи новината за смъртта му днес.

Навални е в затвора от януари 2021 г. През 2020 г. той оцеля при предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ по време на предизборна обиколка в Сибир,за което Навални и поддръжниците му обвиниха Кремъл. Прехвърлен за лечение в Германия в състояние на кома, след възстановяването си той реши да се върне в Русия и веднага беше арестуван. Отравянето, гладната стачка и многократният престой в изолатора се отразиха на здравето на Навални.

Смъртта му предизвика еднопосочни реакции на осъждане и липса на съмнение, че Алексей Навални е убит, независимо дали директно или чрез тежкия режим, на който беше подложен в затворническата колония. Христо Грозев заяви за него в профила си в Х: „Навални най-накрая беше убит от Путин днес“.

Сергей Чапнин: „За Алексей възкресението на Христос беше истинска, радостна реалност. Той не се страхуваше да говори за вярата си, знаейки, че дори поддръжниците му не го разбират, третирайте се с вярата му поне с досада. Знам, че мнозина са се молили за Алексей.. И ще продължим да се молим за него. В Божието присъствие всички са живи“.

Отец Андрей Кордочкин: „Каква е разликата дали човек е убит с отрова, или чрез изтезания? Смъртта му е „пряка последица от 27-мото му вкарване в наказателна килия. Какво е това наказателна килия? Това е неподвижност, нискокалорична храна, липса на въздух, постоянен студ. Алексей Навални беше подложен на мъки и мъчения в продължение на три години. Както казва лекарят на Навални: ничие тяло не може да издържи на това” (Муратов) Ако определението за терор е „физическо насилие, включително стигащо до физическо унищожение, убийство, на политическите опоненти“, тогава всяка активна подкрепа за диктатурата на Путин е съучастие в тероризъм. Всичко е обърнато с главата надолу! Ето как изглеждат традиционните ценности: един мъж, жена му, която лети при него след отравянето, и децата му. Той не е страхлив, не е комплексиран, и не се нуждае от мутренски думи и изрази, за да каже каквото иска. Не му е нужно да убива никого. Напротив, самият той беше готов да бъде убит. Каин уби Авел, защото той провокираше завистта му. Злото иска да изглежда като добро, за да може доброто да изглежда като зло. Смъртта е обявила война на живота. „Не бойте се от онези, които убиват тялото, но не могат да убият душата“ (Мат. 10:28)“.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ: „Смъртта му в руски затвор и фиксирането върху само един човек и страха от него само подчертават слабостта и разложението в сърцето на системата, която изгради Путин. Русия е виновна за това“.

Светлана Тихановская, бивш кандидат за президент на Беларус: „Тази смърт е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, подобно на режима на Лукашенко, в стремежа си да запази властта, се отървава от опонентите си по всякакъв начин. Алексей, подобно на много беларуски политически затворници, многократно е изпращан в наказателна килия. Това беше направено за 27-и път през февруари. Всички видяхме на снимката как тези условия на задържане се отразиха на състоянието му. Ето защо не се съмнявам, че Навални беше целенасочено убит от режима на Путин. Отлично разбирам как тази новина разболява сърцата на всички, чиито близки сега са в затвора“.

Олаф Шолц, канцлер на Германия: „Това е много депресиращо за нас. Срещнах го в Берлин, когато се лекуваше в Германия от последствията от отравяне, и разговарях с него за смелостта, която изисква решението му да се върне в Русия. Сега той плати за това с живота си. Ние много добре знаем що за режим е това. Всеки, който критикува, който се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за живота и сигурността си. Така че ние сме шокирани. Нашите мисли са със съпругата му, децата му, приятелите му, последователите му. Това е просто ужасно. И това е знак за това как Русия се е променила“.

Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет: „Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. В името на своите идеали той направи най-голямата жертва. ЕС държи руския режим единствено отговорен за тази трагична смърт. Поднасям най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но борбата за свобода никога не свършва“.

Юлия Навалная направи специално изявление на Мюнхенската конференция по сигурността по повод новината за смъртта на съпруга й Алексей Навални:

„Не знам дали да вярвам или не на тези ужасни новини, които получаваме само от руски правителствени източници. От много години не можем да вярваме на Путин и правителството на Путин. Те винаги лъжат. Но ако това е вярно, искам Путин и всички около него да знаят, че ще отговарят за всичко, което причиниха на страната ни, на семейството ми. И този ден ще настъпи много скоро“.

Съпругата на Алексей Навални призова руснаците и цялата световна общност да се „обединят, за да победят това зло“.

Алексей Навални остави послание за нас, ако бъде убит, защото той предполагаше в голяма степен, че това може да се случи:

„Посланието ми за ситуацията, ако ме убият, е много просто: Не се предавайте! Не трябва ни най-малко да се предавате. Ако това стане, означава, че ние сме необикновено силни в този момент, ако са решили да ме убият. Нужно е да се използва тази сила. Не се предавайте. Помнете, че сме огромна сила, която се намира под гнета на тези лоши типове. За да тържествува злото, е нужно само бездействието на добрите хора, затова не бива да се бездейства“.

Тази вечер от 22.50 ч. телевизия Би Ти Ви ще излъчи филма „Навални“ с участието на Христо Грозев, спечелил Оскар за най-добър документален филм на 12 март 2023 г. в Холивуд. Филмът разказва за отравянето, при което най-известният опозиционен лидер в Русия едва не умря, и задържането му след завръщането му в Москва през 2021 година.

————–

Използвани са изображения от страницата на Площад Славейков

Превод на текста на о. Андрей Корночкин: архим. Никанор

Posted in Публицистика

Вижте още: