Меню Затваряне

Будапеща е на протест срещу Орбан и решението на властите да помилват обвинен за педофилия

Десетки хиляди хора протестираха тази вечер в унгарската столица Будапеща срещу решението на властите за помилване на обвинен за педофилия и срещу управлението на премиера Виктор Орбан, предадоха световните агенции, съобщава БНТ.

Помилването е касаело заместник-директор на детски дом, осъден на над три години затвор през 2022 г. заради прикриване на педофилски действия, като към момента на помилването са му оставали девет месеца от присъдата. Заместникът е прикривал действията на директора на сиропиталището, осъден за педофилия. Той е знаел за насилието над деца и е помагал на началника си да прикрива престъпните си действия срещу децата.

Преди митинга тази вечер оставка подаде калвинисткият епископ Золтан Балог, глава на Унгарската протестантска църква. Той обяви решението си след извънреден църковен събор. Балог е приближен за унгарския премиер Виктор Орбан. Според унгарски медии Орбан е лобирал за помилване на провинилия се в педофилия заместник-директор на детския дом.

Това е третият приближен на Орбан, който подава оставка заради скандала в рамките на седмица. Първо оставката си подаде президентката Каталин Новак, която е помилвала виновника, съобщи Свободна Европа. Преди да бъде избрана за президент, Новак беше един от лидерите на „Фидес“. Тя активно защитаваше т.нар. „традиционни ценности“ и на международно ниво. Преди месец президентът Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич подписаха заедно с нея декларация за защита на традиционните ценности, като част от т.нар. „Мрежа на президентите, приятели на семейството“. След нея оставка подаде и бившата правосъдна министърка Юдит Варга, за която доскоро се говореше, че може да оглави листата на партията на Орбан за евроизборите през юни и чието име беше забъркано в скандала.

Протестът тази вечер в унгарската столица Будапеща, беше организиран по призив на културни дейци и на инфлуенсъри. Много от протестиращите заявиха, че са дошли на него, за да разкритикуват „системата на Орбан“.

Демонстрацията беше на „Площада на героите“, който беше пълен с хора. Това е невиждана по мащаби мобилизация срещу Орбан за 10-те години, през които той управлява. Протестиращите казаха, че са излезли на площада в защита на прозрачността, на човешкото достойнство и на жертвите на системата на Орбан.

—————–

Източници: БНТ и Свободна Европа

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: