Меню Затваряне

Българският патриарх Даниил отслужи първата си Литургия и призова Църквата към единство

След като беше избран за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит Даниил, днес той отслужи първата си св. Литургия като предстоятел на Св. Синод на БПЦ в служение с останалите митрополити и представители на поместните православни църкви у нас. Отивайки сутринта към патриаршеската катедрала, на въпроси на журналисти патриарх Даниил посочи, че Църквата означава единство. А призванието на Църквата е именно това – да събира онези, които са разделени:

„Църква означава единство. Самото име на Църквата ни говори за това единство. Народ, който е призван от Бога, да бъде съединен с Църквата в едно“.

„Задачите са много. Главата на Българската православна църква е личност, която трябва да олицетворява единството на Църквата, на Светия Синод и на народа. Призванието на Църквата е да събира тези, които са разделени”, допълни той.

Освен, че заговори за единство и преодоляване на разделение в Българската църква, което особено ярко пролича в последните месеци, патриарх Даниил определи днешния ден като знаменателен, защото на него отбелязваме завръщането на мощите на свети Иван Рилски в Рилския манастир през 1469 г.:

„Рилският манастир е първият общонароден български институт, който се възражда след падането на България под турско робство. Мястото на свети Иван Рилски е изключително“, заяви патриархът и подчерта, че е знаменателно, че през каквито и неприятности да е преминавала нашата държава и Рилският манастир, те винаги са били възстановявани. „Много ясно се вижда подкрепата на светеца, неговото закрилничество. Той е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Бога за всички нас, а от друга ни показва какъв е пътят на всички нас“, подчерта патриарх Даниил.

Богослужението в храм „Св. Александър Невски“ днес уважиха с присъствието си представители на помествате православни църкви, както и на Римокатолическата с присъствието на представителя на папа Франциск – кардинал Курт Кох. В храма присъствата и президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки християни.

На въпрос на журналист как ще коментира думите на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, за това, че напуска Българската православна църква след избора, патриарх Даниил заяви, че би го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей.

Патриарх Даниил не е приел оставката на игумена на Гигинския манастир архимандрит Никанор, който обяви, че напуска БПЦ, като преди това остро разкритикува избора му.

Още вчера архимандритът обяви намеренията си, а днес връчи молбата си на патриарха, с която настоя да бъде освободен като игумен на Църногорската света обител и като клирик на Софийската епархия и на БПЦ. 

„С него дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на Православната църква, по отношение на Вартоломей и руската агресия. Считам, че след като беше избран и мисля, че е достойно, ето нося писмото заедно с подарък – бяло було, с което да му кажа: „Ваше Светейшество, давам си оставката“, заяви архим. Никанор на влизане в патриаршеската катедрала. След това заяви, че патриархът не е пирел оставката му и го е поканил на разговор, за да работят заедно.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: