Меню Затваряне

Ваксинацията не представлява отпадане от правилната вяра и живот в Църквата

На свое онлайн заседние, постоянният Синод на Гръцката православна църква разгледа въпроса с ваксинацията срещу Covid-19 и поясни, че той не е богословски или църковен въпрос, има медицинско-научен характер и е право и личен избор на всеки човек, който общува със своя лекар да избере дали да се ваксинира или не.

Синодът заяви следното по въпроса за ваксинацията:

  • ваксинацията не представлява отпадане от правилната вяра и живот в Църквата
  • производството на ваксини срещу Covid-19 не изисква използването на ембрионални клетъчни култури

Освен това един от архиереите на гръцката църква, митрополит Иеротей (Влахос), вече е бил ваксиниран, представлявайки архиепископа на Атина и цяла Гърция, който не може да бъде ваксиниран поради медицински причини.

Синодът обсъди и други въпроси, свързани с публикации срещу Църквата и фалшивите новини, като категорично протестира срещу такива, не защото критикуват, а защото някои от тях “със системна едностранчивост и целесъобразност се насочиха към Църквата, нейните пастири и нейния народ и преди всичко се опитаха да инкриминират всяка проява на техните религиозни настроения”. Става въпрос за строгите мерки, които държавата наложи върху храмовете за Богоявление. В навечерието на празника Синодът подаде жалба във Висшия административен съд заради мерките, а на самия ден имаше много глоби и нарушения, глобен беше дори митрополит и двама души, които са скочили във водата, за да уловят кръста (тук).

Митрополит Атинагор заяви, че ще отнесе въпроса за фалшивите новини до Националния съвет за радио и телевизия.

По материали от Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: