Меню Затваряне

В Санкт Петербург е задържан свещеник, който е искал да отслужи панихида за Алексей Навални

В Санкт Петербург е задържан свещеник, който е искал да отслужи панихида за Алексей Навални на Соловецкия камък – паметник на жертвите на политическите репресии в СССР, положен в различни градове. Григорий Михнов – Вайтенко е бил задържан близо до къщата си в Петроградския район и е бил помолен да отиде в полицейското управление, за да изясни обстоятелствата около „възможните незаконни действия“.

Григорий Михнов – Вайтенко е Варяжски и Балтийски епископ на Апостолическата православна църква и известен общественик, журналист и син на поета Александър Галич. Предния ден той е заявил, че ще отслужи панихида в памет на Алексей Навални на Соловецкия камък. Сутринта Петербургската митрополия на Руската православна църква излезе с изявление, че Григорий Михнов – Вайтенко не е техен свещеник: „Призоваваме ви да игнорирате всяко негово изказване и призиви в публичното пространство“, добавят от РПЦ.

Панихидата, въпреки задържането на епископ Михнов – Вайтенко така или иначе се е състояла и е била отслужена от отец Андрей. В края на панихидата полицията е поискала гражданите да се разпръснат от мястото пред паметника и са били задържани няколко души, които не са искали да си тръгнат.

Според правозащитната организация „ОВД-Инфо“ са задържани най-малко 133 души в 19 руски града по време на акции в памет на Алексей Навални в петък и днес, съобщава Off News.

Има арестувани в Москва, Санкт Петербург, Краснодар, Твер, Таганрог, Нижни Новгород, Ростов на Дон и Мурманск. В Москва, Екатеринбург, Хабаровск, Владивосток, Уляновск, Ташкент и Перм властите унищожават спонтанните мемориали на Алексей Навални – махат цветя и портрети на политика.

   

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: